Strona główna » Blog » Kofeina w kawie – co warto wiedzieć?

Kofeina w kawie – co warto wiedzieć?

przez Aneta W

Kawa jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Pita jest każdego poranka przez miliony ludzi bez względu na płeć, zawód czy też pozycję społeczną. Kawę pijamy do jedzenia, na spotkaniach towarzyskich czy też po prostu w domu dla przyjemności. Wiele osób pije ją dla smaku, lecz przeważająca część wybiera ją z uwagi na pobudzające działanie, które możliwe jest dzięki obecnej w kawie kofeinie. Czym jest ta substancja, jak działa na organizm, a przede wszystkim, od czego zależy jej ilość w kawie? Na samym końcu dowiedzieć się jeszcze trzeba, ile kofeiny znajduje się w 5 najpopularniejszych rodzajach kawy.

Czym jest kofeina?

Od czego trzeba więc zacząć zdobywanie informacji w zakresie kofeiny? Na samym początku dowiedzieć się oczywiście trzeba tego, czym ta substancja tak w ogóle jest. Czym zatem jest kofeina?

Kofeina jest związkiem chemicznym, który spotkać można powszechnie w wielu roślinach, w tym oczywiście w ziarnach kawy. Jako związek chemiczny odkryta została w roku 1819 przez Friedricha Rungego. Skąd kofeina wzięła się w roślinach? Jak się okazuje, jest ona elementem ich systemu obronnego. Ma ona działanie paraliżujące i odstraszające różnego rodzaju owady, które mogą być szkodliwe dla roślin.

W jaki sposób działa kofeina?

Skoro już wiadomo, czym jest kofeina i z jakiego powodu rośliny ją produkują, warto się teraz dowiedzieć, w jaki sposób działa ona na ludzki organizm. Co dokładnie sprawia, że jest to tak cenna substancja, po którą sięgają miliony ludzi każdego dnia?

Jak każdy miłośnik kawy doskonale wie, kofeina posiada bardzo silne działanie pobudzające. Nie tylko podnosi ciśnienie krwi, lecz także przyspiesza pracę serca. Powoduje więc silny napływ energii, który jest tak wielu ludziom potrzebny o poranku.

Co jednak bardzo ważne, kofeina ma działanie uzależniające. Innymi słowy, jeśli będzie się przez długi czas piło rano kawę, pewnego dnia nie będzie można zacząć bez niej dnia. Organizm będzie się jej wręcz domagał i zadziałają identyczne mechanizmy w ciele jak w przypadku innych uzależnień, czyli np. od alkoholu czy też papierosów.

Jakie czynniki wpływają na ilość kofeiny?

Jak jednak każdy miłośnik kawy wie, w zależności od tego, jaką konkretnie kawę się pije, posiada ona inny smak, lecz przede wszystkim różne działanie pobudzające. Wszystko to wynika z tego, że każda kawa może mieć inną zawartość kofeiny. Zanim jednak przejdzie się do najważniejszej sprawy, czyli ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna, a ile espresso, warto się najpierw dowiedzieć, od czego zależy ilość kofeiny w kawie.

Zdecydowanie najważniejszą sprawą, od której zależy ilość kofeiny w kawie, jest rodzaj ziaren, z których została ona zaparzona. Na rynku spotkać się można z naprawdę wieloma fantastycznymi gatunkami kawy, lecz bez wątpienia do tych najpopularniejszych zaliczyć trzeba Arabicę i Robustę.

Kolejną krytycznie ważną sprawą jest to, jaki będzie stopień wypalenia kawy. Jasno palone ziarna co prawda nie posiadają tak intensywnego smaku i aromatu, lecz mają zdecydowanie więcej kofeiny. Im ziarna będą ciemniejsze, tym smak się poprawia, a zawartość kofeiny maleje.

Nie da się ukryć, że duże znaczenie dla ilości kofeiny w kawie ma to, jaka będzie jej ilość. Mała kawa będzie miała jej o wiele mniej niż ta większa.

Na koniec wiedzieć jednak trzeba, że zdecydowanie najważniejszą sprawą jest to, jaką konkretnie kawę się pije. Jeden jej rodzaj będzie miał zdecydowanie więcej kofeiny, a inny mniej.

Ile kofeiny znajduje się w filiżance 5 najpopularniejszych rodzajów kaw?

Jak więc widać zdecydowanie najważniejszym czynnikiem wpływającym na ilość kofeiny w kawie jest to, jaka konkretnie będzie to kawa. Ile kofeiny można więc znaleźć w 5 najpopularniejszych jej rodzajach?

Najbardziej bogata w kofeinę jest rzecz jasna kawa espresso. Kawa ta powstaje w wyniku przeciśnięcia pod dużym ciśnieniem niewielkiej ilości wody o wysokiej temperaturze przez niezwykle drobno zmielone ziarna kawy. 35 ml tej kawy może zawierać aż 65 mg czystej kofeiny.

Drugim często pitym rodzajem kawy jest cappuccino. Przygotowywana jest ona na bazie espresso, lecz z dodatkiem mleka. Sprawia to, że ilość kofeiny jest dokładnie taka sama.

Jedną z najpopularniejszych kaw na świecie jest kawa parzona. Jej przygotowanie polega na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. Kawa tego rodzaju w standardowej filiżance o pojemności około 250 ml może zawierać nawet do 140 mg kofeiny.

Inną popularną kawą jest rozpuszczalna. Podobnie jak w przypadku kawy parzonej, zalewana jest ona wrzątkiem, lecz w odróżnieniu od niej w kontakcie z wodą zaczyna się rozpuszczać. W jednej filiżance może znajdować się około 80 mg kofeiny.

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o kawie bezkofeinowej, która pita jest dla przyjemności, a nie dla efektu pobudzenia. Jak się jednak okazuje, również i ona pewną ilość kofeiny posiada. Dokładnie jest to do 6-7 mg w filiżance.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Kawiarnie

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej