Strona główna » Sztuka parzenia kawy » Kawowe porady baristy: Jak przygotować kawę jak zawodowiec

Kawowe porady baristy: Jak przygotować kawę jak zawodowiec

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Wielu osobom wydaje się, że potrafią doskonale przygotować kawę i nie ma ona przed nimi żadnych tajemnic – w końcu wieloletnie doświadczenie w tym zakresie i picie kawy właściwie każdego dnia robi swoje. Nic bardziej mylnego, ponieważ zawsze można nauczyć się czegoś nowego i podkręcić nieco swoje umiejętności w tym zakresie. Jak się często okazuje, ogromne znaczenie odgrywają naprawdę niezwykle drobne szczegóły. 

Zawodowe triki spieniania mleka: latte art jak barista

Z całą pewnością każdy z nas widział w internecie zdjęcia, gdy na kawie namalowane zostały piękne wzory – serca, uśmiechy lub kształty geometryczne. Nic więc dziwnego, że wiele osób próbuje wykonywanie takich sztuczek samodzielnie, lecz przeważnie z mizernym skutkiem.

Wiedzieć musimy, że uzyskanie wzorów na kawie, czyli tzw. latte art, to dość zaawansowana sztuka, która wymaga wielkiego doświadczenia. Zadanie to można sobie jednak ułatwić, jeśli stosować się będzie odpowiednie narzędzia. Podstawą jest rzecz jasna dobrze dobrane mleko, które pozwoli na uzyskanie i utrwalenie wzoru. Kluczowe jest w tym wypadku to, aby mleko było tłuste, ponieważ wtedy jest je łatwiej spełnić. Spienianie mleka to proces dość kłopotliwy, jeśli nie posiada się odpowiedniego narzędzia. Idealnym rozwiązaniem jest w tym wypadku ręczny spieniacz, który co prawda wymaga wprawy, lecz pozwala osiągnąć najlepsze efekty. 

ekspres do kawy

Tajniki wyboru idealnych ziaren kawy: klucz do doskonałego smaku

Jeśli chcemy przygotować naprawdę wyjątkową kawę, która nie tylko zachwyci nas smakiem, lecz również swoim aromatem i intensywnością, koniecznie musimy uważnie przyglądać się wybieranym ziarnom. W jaki sposób wybrać te idealne, które pozwolą wykonać idealną kawę?

Oczywiście każdy z nas wie, jakie są rodzaje ziaren i czym się one charakteryzują. Doskonale wiemy, że najlepsze walory smakowe posiada klasyczna arabica i to właśnie ten typ ziaren dominuje na rynku. Mało kto jednak wie, że uzyskanie idealnego smaku kawy wymaga nieco szerszej wiedzy. Przykładowo powinno się zwracać uwagę na datę palenia ziaren, ponieważ jedynie naprawdę świeżo palone ziarna mają najwyższą jakość, która gwarantuje najlepszy smak kawy. Warto więc zwracać na to uwagę i szukać na opakowaniu informacji o dacie palenia ziaren – stare i przeleżane na półce ziarna nie będą się do niczego nadawały.

Młynek do kawy – kluczowy element przygotowania naparu

Oczywiście wybranie nawet najlepszych, idealnych wręcz ziaren kawy nie gwarantuje nam tego, że uzyskamy z nich wyśmienitą kawę. Do tego celu potrzebny nam będzie jeszcze odpowiedni młynek do kawy. To właśnie to urządzenie będzie w stanie wydobyć z ziaren kawy wszystko to, co najlepsze i przełożyć to na doskonałej jakości napój.

Czym powinien charakteryzować się wysokiej jakości młynek? Przede wszystkim zalecane jest, aby posiadał regulację grubości mielenia ziaren, ponieważ pozwoli to nam przygotowywać kawę o różnej intensywności. Co więcej, warto również zwróci uwagę na sposób mielenia kawy. Jak się bowiem okazuje, dostępne na rynku młynki mogą to robić na kilka różnych sposobów – poprzez tarcze tnące lub mielące.

Z jakiego jednak tak właściwie powodu należy wykorzystywać wysokiej jakości młynek do kawy? Dzięki samodzielnemu zmieleniu ziaren w domu można wykonać naprawdę genialną kawę. Kupowanie wersji gotowej i zmielonej nie pozwoli uzyskać takiego efektu.

Alternatywne metody parzenia kawy: chemex, V60, French Press

Kawa znana jest niemal na całym świecie i pita od setek lat. Ta ogromna popularność sprawiła, że dziś dysponujemy wieloma technikami jej parzenia. Warto dowiedzieć się zatem, jakie są ciekawe metody parzenia kawy.

Bardzo ciekawym pomysłem jest chemex, czyli parzenie kawy przy pomocy specjalnego dzbanka, który wyglądem przypomina klepsydrę. Kawa dzięki takiemu dzbankowi jest nie tylko niezwykle gładka i klarowna, lecz dodatkowo cechuje się doskonałym aromatem.

Innym bardzo ciekawym sposobem parzenia kawy jest drip V60. Jest to stosunkowo młoda technika, która powstała w 2004 roku i polega na pozostawianiu kawy w dłuższym kontakcie z gorącą wodą, dzięki czemu wydobywa się z niej wszystkie smaki.

Ostatnim bardzo cenionym sposobem jest french press, czyli urządzenie, które pozwala w imersyjny sposób parzyć kawę. Po zalaniu wnętrza dzbanka wodą należy pozostawić go na kilka chwil, a następnie przycisnąć tłok, który umożliwi zlanie napoju do naczynia.

Rytuał serwowania kawy: piękno kawiarnianej prezentacji

Każdy doświadczony barista doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że przygotowanie rewelacyjnej kawy to jedno, a właściwa jej prezentacja to druga sprawa. Nic więc dziwnego, że sporo osób chce się dowiedzieć, jak powinno się serwować kawę, aby uzyskać możliwie jak najlepszy efekt.

Oczywiście podstawą jest użycie odpowiedniego naczynia na kawę, które powinno zostać dopasowane do typu sterowanego napoju – espresso musi być podane w małej filiżance, podczas gdy cappuccino w dużej. Koniecznie trzeba tym pamiętać, ponieważ jest to absolutna podstawa savoir-vivre’u podawania kawy.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej