Strona główna » Sztuka parzenia kawy » Sekrety najlepszych baristów: jak osiągnąć perfekcyjny smak kawy

Sekrety najlepszych baristów: jak osiągnąć perfekcyjny smak kawy

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Smak kawy zna prawdopodobnie każdy z nas, ponieważ to właśnie on budzi nas o poranku i stawia na nogi, przygotowując jednocześnie do dnia pracy. Wiedzieć jednak musimy, że nasza wiedza o prawdziwej kawie jest zapewne bardzo niewielka. Jeśli zależy nam na tym, aby czerpać z niej nie tylko działanie pobudzające, lecz również poczuć naprawdę doskonały i przyjemny smak, warto dowiedzieć się o procesie jej przygotowywania nieco więcej. 

Skrywane tajemnice baristów: techniki, których warto się nauczyć

Jak wygląda przygotowywanie kawy przez większość z nas? Nie da się ukryć, że najwięcej osób po prostu zalewa kawę wrzątkiem. W kubku może znajdować się kawa rozpuszczalna lub też mielona, lecz zawsze jest ona zalewana gorącą wodą. Wiedzieć jednak trzeba, że bariści, czyli fachowcy od przygotowywania kawy, stosują znacznie bardziej wyrafinowane techniki. Jakie konkretnie tajemnice skrywają i jakie sztuczki warto od nich podpatrzyć? 

Nie da się zaprzeczyć temu, że kawa nie tylko fenomenalnie smakuje, lecz również doskonale pachnie. Specjaliści w dziedzinie parzenia kawy doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego też starają się różnymi sposobami uwydatnić zapach kawy. Bardzo pomocne są do tego celu specjalne młynki żarnowe. Tego rodzaju młynek do kawy pozwala uzyskać znacznie więcej aromatu. 


Niezwykle popularnym rodzajem kawy jest wersja z mleczkiem. Co prawda czarna kawa charakteryzuje się doskonałą barwą, lecz ta z dodatkiem mleka zachwyca swoją interesującą konsystencją oraz kolorem. Co jednak bardzo ważne, dla uzyskania najlepszego efektu zaleca się, aby do kawy używać jedynie mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Dzięki niej uzyska się piękną, białą i gęstą pianę, która sprawi, że kawa będzie się prezentowała wprost doskonale. Dodatkowo na uwadze należy mieć także to, że jeśli chce się uzyskać najlepszy możliwie smak mleka w kawie, nie powinno być ono cieplejsze niż 70 stopni Celsjusza. 

Latte, cappuccino, espresso – jakie są różnice w przygotowaniu?

Choć każdy posiada swoje własne preferencje oraz gusta i na co dzień pija jeden rodzaj kawy, to jednak nie da się zaprzeczyć temu, że wyróżnić można trzy rodzaj kawy, które uwielbia praktyczne każdy i pije je w zależności od potrzeby i nastroju. Do takich typów kawy zaliczyć można latte, cappuccino oraz espresso. Jakie są pomiędzy nimi różnice? 

Nie da się ukryć, że najbardziej charakterystyczne jest Espresso. Jest to niezwykle mała kawa, która ma około 25-30 ml i podawana jest w niewielkiej filiżance. Kawa ta dzięki bardzo szybkiemu przepuszczaniu wody w ekspresie przez ziarna charakteryzuje się ogromną zawartością kofeiny. 

Rozwinięciem espresso jest cappuccino. Ta pierwsza mała i wyrazista kawa stanowi bazę, do której następnie dodaje się około 100 ml mleka, które należy spienić. Gotowe cappuccino powinno mieć około 2 cm piankę z mleka. 

Jeśli dodamy do espresso zdecydowanie więcej mleka, bo aż około 200 ml, wtedy uzyskamy latte, co po włosku oznacz po prostu mleko. 

Wybór ziaren kawy – co zrobić, aby otrzymać wyjątkowy smak? 

Oczywiście nawet najlepsza technika przygotowywania kawy na nic się zda, jeśli używać się do tego celu będzie kiepskich i słabej jakości ziaren. To właśnie one stanowią podstawę każdej dobrej kawy. Nic więc dziwnego, że bariści poświęcają naprawdę wiele uwagi oraz czasu na to, aby wybrać odpowiednie ziarna. Szukając właściwych ziaren kawy, należy przyjrzeć się ich rodzajowi, stopniowo wypalenia, a także pochodzeniu. Wszystkie te niuanse mają naprawdę duży wpływ na osiągany finalnie smak. 

Ekstrakcja i młynek – kluczowe czynniki wpływające na jakość kawy 

Jeśli posiadamy już odpowiednie ziarna, dowiedzieć się teraz trzeba nieco więcej na temat ekstrakcji oraz używanego młynka. Z jakiego powodu to właśnie te dwie sprawy są tak ważne? 

Odpowiedni młynek jest kluczowy w przypadku wyciągnięcia z ziaren kawy odpowiedniego smaku oraz aromatu. Kawa musi być zmielona nie tylko bardzo drobno, lecz dodatkowo niezwykle równo. 

Czym natomiast jest ekstrakcja? Jest to po prostu proces parzenia kawy. W nowoczesnych ekspresach woda może być przepuszczana przez zmielone ziarna pod ogromnym ciśnieniem, dzięki czemu uzyskuje się naprawdę cudowny smak i aromat. 

Sztuka spieniania mleka: poradnik dla początkujących i zaawansowanych 

Każdy miłośnik latte oraz cappuccino doskonale wie, że kluczem do osiągnięcia dobrej kawy tego rodzaju, jest odpowiednie spienianie mleka. Jest to sztuka trudna i wymagają wielkiej praktyki. 

Podstawą jest oczywiście wybranie odpowiedniego mleka. Jeśli zależy nam na idealnej pianie, powinniśmy sięgnąć po mleko z możliwie najmniejszą ilością tłuszczu. 

Innym niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na jakość uzyskiwanej piany, jest temperatura mleka. Dla osiągnięcia możliwie najlepszego efektu powinno ono być zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. 

Równie istotne jest także to, jak świeże będzie mleko. Jeśli chcemy, aby nasza piana na kawie zachwycała każdego pijącego, mleko musi być możliwie jak najświeższe. 

Czym natomiast spieniać mleko? Na szczęście istnieje dość spory wybór automatycznych spieniaczy, które czynią ten proces stosunkowo prostym, dzięki czemu każdy sobie z takim zadaniem poradzi. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej