Strona główna » Sztuka parzenia kawy » Najlepsze metody parzenia kawy dla prawdziwych smakoszy

Najlepsze metody parzenia kawy dla prawdziwych smakoszy

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Na całym świecie istnieje wiele sposobów parzenia kawy, dzięki którym można wydobyć z ziaren najlepsze aromaty zapewniające niezwykłe doznania smakowe. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak przygotować idealny napar oraz czy możliwe jest zrobienie samodzielnie w domu wzorków na latte, to zapraszamy do przeczytania tego poradnika. 

Przygotowanie idealnego naparu – wybór odpowiedniej metody i proporcji

Idealna kawa – czy taka w ogóle istnieje? Każdy ma inne preferencje smakowe, a więc dla jednej osoby delikatny napar będzie najlepszy, a druga nie wyobraża sobie innej kawy niż espresso. Jednak w każdym przypadku bez względu na rodzaj kawy liczą się proporcje i metoda parzenia. W przypadku sposobów przyrządzania tego wyśmienitego naparu można wybierać spośród wielu metod, w tym także urządzeń, które służą do parzenia kawy. Ważniejszą jednak kwestią są proporcje, ale też i woda, która w znaczący sposób wpływa na ostateczny smak i aromat. Najważniejsze jest to, by woda nie była pozbawiona minerałów, ale za to nie powinna zawierać ona żelaza i chloru. Doskonały aromat z ziaren kawy można wydobyć dzięki zawartości w wodzie jonów magnezu i wapnia. Jeśli zaś chodzi o proporcje, to istnieją różnorakie przepisy, z których jeden zasługuje na uwagę, a mianowicie jest to proporcja 1:17 – oczywiście nie stosuje się jej do przygotowania espresso. 

Kawiarka czy dripper? Porównanie różnych sposobów parzenia 

Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy wykorzystują kawiarkę lub drippery, które można kupić bez problemu w sklepach za niewielkie pieniądze. Kawiarka jest świetną alternatywą dla fanów espresso, którzy nie chcą wydawać dużych kwot na ekspres ciśnieniowy. Należy pamiętać, by dokupić do zestawu młynek żarnowy, aby z kawy wydobyć wszystko, co jest możliwe. Dripper jest nieskomplikowanym naczyniem, w którym parzy się kawę z użyciem papierowych filtrów. Przygotowana kawa przy pomocy tego sprzętu ma subtelny smak, który postawi każdego na nogi. 


Tajemnice latte artu – jak stworzyć piękne wzory na kawie? 

Choć kawa kusi aromatem już z daleka, to dodatkowe wzorki na kawie jeszcze bardziej zachęcają do zrobienia łyka tego znakomitego i jedynego w swoim rodzaju naparu. Nie trzeba iść do kawiarni, by wypić latte z sercem czy innym wzorem, bo można samodzielnie w domu przygotować takie cuda przy użyciu prostych narzędzi. Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, bo oczywiście nie zawsze pierwszy raz będzie sukcesem. Co jest tajemnicą baristów? W sumie nie jest to żadna tajemnica, bo niezbędne jest dobrze spienione mleko, ale na jego powierzchni nie mogą znaleźć się pęcherzyki powietrza. Należy zatem uderzyć dzbankiem o blat i można zaczynać tworzyć arcydzieła. Musicie też wiedzieć, że nie na każdej kawie da się stworzyć takie wzory…najlepsze i najpiękniejsze obrazy można wykonać na słodkiej warstwie espresso. 

Zapachowe rytuały: tradycyjne metody parzenia z różnych stron świata 

Każda z kaw ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale pewne jest to, że na całym świecie jest ona przygotowywana w różny sposób tak, aby wydobyć najlepsze aromaty i smaki. W niektórych kulturach pije się małą czarną, a w innych częściach świata można już z oddali wyczuć różne smaki, które przyciągają i nie pozwalają się oderwać. Tradycyjną metodą jest oczywiście parzenie kawy mielonej, jednak i przy tej metodzie warto pamiętać o paru kwestiach, a mianowicie: 

– kawa musi być świeżo zmielona, 

– na smak wpływ ma woda, 

– temperatura parzenia powinna wynosić między 90 a 96 stopni. 

Coraz większą popularnością cieszy się kawa speciality pochodząca z różnych regionów, ale o unikalnych cechach klimatycznych i glebowych. Cały proces musi być precyzyjny, a najpopularniejszą metodą jest metoda podlewania, przy której używany jest przeważnie dripper. Świat kawy oferuje też różne smaki, które wydobywają się dzięki obecności specjalnie dobranych ekstraktów, przypraw czy naturalnych olejków. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś specjalnego, to warto wypróbować metodę parzenia na zimno, która polega na moczeniu zmielonej kawy przez maksymalnie 24 godziny w zimnej wodzie. 

Czy filtr papierowy wpływa na smak kawy? Nowinki i trendy w świecie filtrów 

Na ostateczny smak i aromat kawy ma wpływ wiele czynników, a czy filtry też oddziałują na ostateczny wynik? Wszystko zależy od rodzaju filtrów, a więc jakości i metody bielenia. Może warto zacząć od początku, a mianowicie są dwa rodzaje filtrów papierowych: bielone i niebielone. Niebielone są naturalne, gdyż do ich produkcji nie używa się środków wybielających. Nie oznacza to wcale, że filtry bielone mogą zaburzyć smak i aromat świeżo przygotowanej kawy. Wystarczy, że sięgnięcie po filtry bielone przy użyciu metody tlenowej, gdyż drugim sposobem jest wybielanie przy użyciu chloru, a ten wiadomo, że jest używany do basenów czy oczyszczania wody. Można też używać filtrów wielokrotnego użytku, ale należy pamiętać, by utrzymywać je w czystości, co nie zawsze jest prostym zadaniem. Jeśli drobinki kawy utkną w filtrze, to będzie on mniej wydajny, co wpłynie na cały proces parzenia. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej