Strona główna » Blog » Czym jest espresso doppio, czyli sekrety przyrządzania kawy

Czym jest espresso doppio, czyli sekrety przyrządzania kawy

przez Aneta W

Gość, który przekracza próg kawiarni, zwykle już wcześniej zaplanował, czego się napije. Niektórzy lubią mocną, czarną kawę bez dodatków, dla innych cała przyjemność to kawa z mlekiem, z bitą śmietaną i innymi ciekawymi dodatkami.

Co to jest espresso doppio?

Nie da się ukryć, że nazwy kaw w menu w kawiarni brzmią dosyć obco dla człowieka, który nie wykazuje dużego zainteresowania tym, co dzieje się w świecie kawy. Warto wiedzieć, że klasyczna kawa w filiżance to Americano. Jest to kawa z ekspresu ciśnieniowego, popularna w Polsce, w Europie i na całym świecie. Czasem słowo espresso budzi duże kontrowersje, ponieważ ludzie myślą, że jest to po prostu kawa z ekspresu. Nie spodziewają się, że tej kawy jest tak mało. Tymczasem po zamówieniu espresso klient otrzyma zaledwie 25-35 ml napoju. Taka niewielka objętość może budzić konsternację. Nieraz zdarzało się, że gość wezwał kelnera i poprosił o wyjaśnienie, ponieważ spodziewano się większej ilości kawy. Warto dodać, że w espresso smaku dodaje pianka, aksamitna i gęsta, która nie tylko świetnie wygląda, ale jest także pyszna. Potwierdza również, że kawa została przyrządzona we właściwy sposób. Espresso doppio to po prostu podwójne espresso.

Jak pić espresso doppio?

Nie ma sztywnych wytycznych, jak pić espresso doppio czyli podwójne espresso. Na pewno warto wiedzieć, że stanowi ono znakomitą bazę do przyrządzenia wielu kaw. Cappuccino albo Caffe Latte to tylko niektóre przykłady. Ostatnio coraz popularniejsza staje się Flat White, czyli kawa biała. Dodawanie mleka do kawy jest częstym zwyczajem, lecz społeczeństwo niekoniecznie wybiera mleko krowie. Obecnie częściej wybierane są mleka, a raczej napoje roślinne. Nazwa mleko pozostaje bowiem zastrzeżona dla wyrobów odzwierzęcych. Napoje roślinne, które świetnie komponują się ze smakiem kawy to na przykład napój sojowy i owsiany, a także napój ryżowy. Zwykłe napoje roślinne mogą pasować do owsianki i różnego rodzaju koktajli, lecz do przyrządzenia znakomitej kawy warto wykorzystać wersję napoju roślinnego dla baristów. Wtedy z pewnością kawa zostanie zapamiętana przez gości i będzie miała wspaniały smak. Wtedy mleczko będzie świetnie się pienić.

Jak przyrządzić espresso doppio w domu?

Do przyrządzenia espresso doppio w domu konieczny jest ekspres ciśnieniowy. Nie da się zastąpić tego ekspresu innymi urządzeniami. Jeśli chodzi o gatunek kawy, znakomicie sprawdzi się na przykład czysta arabika, ale niektórzy wolą mieszankę arabiki i robusty. Zależy to od indywidualnych preferencji. Przyrządzanie kawy to prawdziwa sztuka. Zawód baristy cieszy się coraz większą popularnością. Niektórzy porzucają nawet swoją karierę i dobrze płatną posadę, by spróbować swoich sił w tej sztuce. Z pewnością konieczne są zdolności manualne i wyczucie smaku. Przygotowując espresso warto pamiętać o uprzednim ogrzaniu filiżanki, nie wolno jednak przesadzić, ponieważ można oparzyć sobie dłonie i usta. Jeśli chodzi o próbowanie, kosztowanie różnych rodzajów kaw, na pewno nie warto się ograniczać. Dobra kawa kosztuje, ponieważ trzeba zapłacić za jakość.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Kawiarnie

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej