Kawa należy do najpopularniejszych używek, jedni ją uwielbiają, inni omijają szerokim łukiem. Ma swoich zwolenników i przeciwników, co dotyczy walorów smakowych i wpływu na organizm. Obecnie jest wiele sposobów na przygotowanie esencjonalnego napoju, więc warto je poznać i przetestować w celu wybrania dla siebie najlepszej opcji.
Historia kawy: Od ziarna do filiżanki
Droga ziaren od plantacji do zapakowania i sprzedaży jest daleka. Wszystko rozpoczyna się oczywiście od posadzenia kawowców, co następuje przede wszystkim podczas pory deszczowej. Gleba musi być wilgotna, znaczenie ma optymalna temperatura powietrza, właściwe zacienienie. Zapewnienie odpowiednich warunków sprawia, że rośliny mogą się dobrze ukorzenić. Następnym elementem jest zbieranie owoców, bo to właśnie w ich środku znajdują się ziarna. Potem można przejść do ich obróbki i przetwarzania.
Wykorzystywane są różne metody, czyli na mokro, sucho lub wariant honey. Po przetworzeniu ziaren są one poddawane suszeniu, należy usunąć z nich wilgoć, co następuje przy wykorzystaniu słońca lub maszyn. Suche ziarna są przewożone do magazynu, przechowywane w nim w workach jutowych lub sizalowych. Kolejnym krokiem jest sortowanie według rozmiaru. Potem następuje transport kawy w big bagach, specjalnych beczkach lub skrzyniach. Trafiają one do palarni, w której można je kupić.
Niesamowite zastosowania kawy poza parzeniem
Kawa nie służy tylko do picia, ma szerokie zastosowanie. Może posłużyć jako peeling do ciała, twarzy, dłoni, stóp, skóry głowy. Wystarczy zmieszać zmielone ziarna lub fusy z oliwą z oliwek lub innym olejem. Wiele osób nie wie, ale kawa świetnie nadaje się do odstraszania kotów, szczególnie w połączeniu ze skórką pomarańczy.
Nie ma sensu wyrzucać fusów, bo można je wykorzystać jako środek do szorowania. Sprawdzą się idealnie w przypadku naczyń, który zostały przypalone tłuszczem. W fusach znajduje się sporo azotu, więc można wykorzystać je jako nawóz do roślin. Wystarczy wymieszać fusy z ziemią lub jeszcze bardziej ułatwić sobie życie i ułożyć je na jej powierzchni. Kawa stanowi naturalny odświeżacz powietrza, rewelacyjnie pochłania nieprzyjemne zapachy z lodówki i zamrażalnika.
Kawiarniane trendy: Co jest na topie w świecie kawy?
Co jakiś czas pojawiają się nowe trendy kawiarniane, które śledzą uważnie miłośnicy kawy. Bardzo popularny stał się tonik espresso, czyli orzeźwiający napój, idealny na upały. Polecieć można również cold brew, czyli kawę macerowaną na zimno. Wystarczy moczyć zmielone ziarno w zimnej wodzie przez dłuższy czas, aby uzyskać napój o mocnym smaku, nisko kwasowy. Widać wyraźnie coraz większe odchodzenie od mleka zwierzęcego na rzecz napojów roślinnych.
Do kawy dodaje się mleko migdałowe, owsiane, kokosowe itd. Rosną także wymagania odnośnie ekspresów do kawy. Nowoczesne modele pozwalają na kontrolowanie temperatury wody, ciśnienia, mocy pary. Hitem stała się także kawa z CBD, co oferuje coraz więcej kawiarni. Można liczyć na napój z dodatkiem olejku z kannabidiolem, który działa uspokajająco, koi układ nerwowy, ułatwia zrelaksowanie się.
Ekspresy do kawy: Jak wybrać najlepszy model?
W sprzedaży znajduje się wiele rodzajów ekspresów do kawy, mają one różne funkcje. Najtańsze i najprostszej są kawiarki. Innym rozwiązaniem będzie ekspres przelewowy z papierowymi filtrami. Coraz większą popularnością cieszą się ekspresy na kapsułki, czyli rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić sporo czasu, zapewniające wygodę. Jeśli ktoś chce mieć szybko kawę o wysokich walorach smakowych i zapachowych, to powinien postawić na ekspres ciśnieniowy. Dostępne są modele kolbowe, półautomatyczne i automatyczne.
Te ostatnie zapewniają największy komfort w użyciu, wystarczy kilka kliknąć na urządzeniu, aby móc po chwili mieć esencjonalny napój. Przy zakupie ekspresu powinno się mieć na uwadze kilka istotnych kwestii, a mianowicie moc ciśnienia, liczbę napojów do wyboru, możliwość spersonalizowania kawy zgodnie z preferencjami, intuicyjną obsługę, tryb automatycznego czyszczenia. Znaczenie ma także pojemność zbiorników na kawę, wodę i mleko. Powinno się sprawdzić dostępność funkcji dotyczącej regulowania intensywności kawy i mocy urządzenia oraz to, czy został wbudowany młynek.
Sztuka parzenia kawy: Sekrety doskonałego napoju
Jest wiele sposobów parzenia kawy, w zależności od jego rodzaju i preferencji. Jeśli ktoś szuka produktu najwyższej jakości, to powinien zaopatrzyć się w produkty rzemieślnicze. Roast master ma wiedzę, doświadczenie i odpowiednie kompetencje, dzięki czemu wie, jak wydobyć z ziaren co najlepsze. Oczywiście w palarniach używa się komputerów i specjalnego oprogramowania, ale nadal nad wszystkim musi czuwać profesjonalista.
Jeśli kawa ma zachować swoje właściwości prozdrowotne, to zaleca się przygotowywać ją w ekspresie przelewowym nadciśnieniowym. Za optymalną temperaturę wody w takim urządzeniu uznaje się od 88 do 92 stopni Celsjusza, ciśnienie 9 barów, czas parzenia od 25 do 30 sekund. Ziarna powinny zostać kupione w sprawdzonej palarni, zmielone tuż przed zaparzeniem.