Strona główna » Kawa » Czym jest kawa turecka?

Czym jest kawa turecka?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się kawa turecka. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że kawa w Turcji pojawiła się na początku XVI wieku. Za wszystko był odpowiedzialny gubernator Jemenu, który pokazał sułtanowi Sulejmanowi Wielkiemu napój z ziaren kawy. Kawowy napój bardzo szybko przypadł do gustu sułtanowi. Niedługo potem kawa po turecku była podawana w całym kraju.

Jak przygotować kawę turecką?

Popularność kawy sprawiła, że wkrótce pito ją praktycznie wszędzie. Warto wspomnieć, że Turcy stworzyli prawdziwy rytuał z tej czynności. Należy pamiętać, że picie kawy wymaga pewnego przygotowania oraz celebracji. Do jej zaparzenia potrzebne jest tradycyjne naczynie w kształcie tygielka miedzianego, które zwęża się ku górze. Według powszechnej opinii tygielek wyprodukowany z miedzi nadaje wyjątkowe walory smakowe kawie tureckiej. Do tygielka wsyp taką ilość kawy, która wystarczy na trzy filiżanki. Warto mieć na uwadze, że kawa musi być zmielona na proszek i średnio palona. Do tygielka wlej wodę i dodaj sporą ilość cukru, a następnie na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Potem delikatnie mieszaj i gdy pianka pojawi się na powierzchni to zdejmij tygielek z ognia i dalej mieszaj. Taki proces należy powtórzyć przynajmniej dwa razy. Na sam koniec wlej łyżeczkę zimnej wody do naparu. Dzięki temu fusy z kawy szybko opadną na dno. Do wcześniej podgrzanych filiżanek nalej kawę. Jeśli kawa jest prawidłowo zaparzona to powinna być w filiżankach pokryta grubą warstwą piany. Dobrze jest także pamiętać o różnych zwyczajach tureckich. Podstawowy zwyczaj jest taki, że najstarszą i najbardziej poważaną osobę wśród zebranych częstuje się pierwszą kawą. Nie powinno się nalewać do pełna filiżanki, ponieważ jest to oznaka niechęci. Filiżanki należy napełnić kawą do połowy. Pamiętaj, żeby podczas kawy delikatnie na nią chuchać. Nie wszyscy mają świadomość, że w Turcji kawa była dawniej podawana obowiązkowo podczas tradycyjnych zaręczyn. Kandydatka na przyszłą żonę przygotowywała dla swojego przyszłego wybranka mocno posoloną kawę. Jeśli małżonek wypił ją bez grymasu na twarzy, znaczyło to, że będzie dobrym mężem.

Tradycja kawy po turecku

Mężowie tureccy byli obowiązani zagwarantować swoim żonom turecką kawę na każde skinienie. W przeciwnym wypadku kobieta mogła żądać rozwodu. Można śmiało powiedzieć, że parzenie kawy metodą turecką to prawdziwy rytuał. Chodzi przede wszystkim o to, żeby wydobyć z kawy jej słodycz, moc oraz charakterystyczne nuty smakowe. Sekret tkwi w piance oraz sposobie przygotowania. Bez wątpienia kawa po turecku bez pianki traci swój smak. Około XV-XVI wieku w Jemenie pojawiły się pierwsze wzmianki o tym sposobie parzenia kawy. Do tej pory kawa turecka przygotowywana jest praktycznie w niezmienionej formie i stanowi część kultury oraz stylu życia tamtych czasów. Należy podkreślić, że woda do parzenia kawy musi być zimna, ponieważ wtedy z kawy wydobywa się to co najlepsze podczas nagrzewania. Ziarna musisz drobno zmielić, jeśli wykorzystasz mocną kawę o słodkich nutach smakowych. Trzeba dodać, że słodzenie gotowego naparu psuje cały efekt, dlatego cukier dodaje się na samym początku parzenia. Do kawy po turecku nie dodajemy mleka czy śmietanki. Wśród jedynych dopuszczalnych dodatków można wymienić cynamon oraz kardamon. Należy zaznaczyć, że kawę po turecku zawsze podaje się w specjalnych małych filiżankach, które są określane jako demitasse. Jeśli nie masz do dyspozycji takich naczyń to możesz wykorzystać filiżanki do espresso. Proporcje są następujące: jedna łyżka kawy zmielonej na jedną filiżankę wody i jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy. Warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru, ponieważ kawa powinna być słodka. Do tygielka trzeba wsypać cukier, kardamon oraz drobno zmieloną kawę. Następnie wlewasz wodę i stawiasz na małym ogniu. Najważniejsze to, żeby nie dopuścić do zagotowania się wody. Musisz poczekać kilka minut aż fusy opadną.


Metody parzenia kawy tureckiej

Tradycyjną kawę turecką przygotowuje się przy pomocy jednej metody. Kwestie, które zmieniają się w zależności od preferencji klientów to ilość przypraw oraz cukru. Trzeba też wspomnieć, że szczegóły metody przygotowywania różnią się między lokalami, ponieważ nie są przestrzegane ścisłe standardy. Należy pamiętać, że turecką kawę możesz przygotować samodzielnie w domu przy użyciu ziaren z rzemieślniczej palarni. Oczywiście zajmie to więcej czasu niż napój z ekspresu, ale może to być naprawdę ciekawa odmiana. Podstawą kawy tureckiej są drobno zmielone ziarna. Warto dodać, że im wyżej rośnie krzew, tym twardsze są ziarna. Turecka kawa to historia, która dla wielu osób może okazać się zaskakująca. Nie musisz wcale szukać szykownej kawiarni, żeby napić się smacznej kawy. W sprzedaży można znaleźć wiele sprzętów AGD, które znacząco ułatwiają proces parzenia kawy. Chodzi tu nie tylko o automatyczne ekspresy, ale także o młynki do mielenia ziaren. W specjalnych, miedzianych tygielkach parzy się tradycyjną kawę po turecku. Niezbyt skomplikowane jest przygotowanie tego czarnego napoju, dlatego każdy może sobie bez większych trudności poradzić.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej