Strona główna » Sztuka parzenia kawy » Najlepsze metody parzenia kawy: Od tradycji po nowoczesność

Najlepsze metody parzenia kawy: Od tradycji po nowoczesność

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Wiele osób nie umie sobie wyobrazić dnia bez aromatycznej filiżanki kawy. To napój, który piją praktycznie wszyscy. Kawa dodaje energii i pozwala na chwilę zanurzyć się w niezwykłym aromacie świeżo mielonych ziaren. Jest wiele rodzajów kaw, a także metod jej parzenia. 

Kawiarka, przelew, czy ekspres? Wybierz swoją ulubioną metodę parzenia

Smak i aromat kawy zależny jest nie tylko od gatunku kawy, ale też od metody jej parzenia. W zależności od oczekiwań i efektu można wybrać kawę z kawiarki, ekspresu i metodę parzenia przelewowego. 

W kawiarce parzy się kawę tradycyjną metodą. Co to dokładnie oznacza? Parzenie odbywa się przez podgrzanie wody. Woda ta przechodzi przez zmielone ziarna kawy, tworząc aromatyczny napój. Ma on mocny i dość charakterystyczny smak. Ta metoda jest bardzo popularna we Włoszech. Zaletą kawiarki jest jej niska cena, a także łatwość użycia. Nie ma konieczności też regularnego jej czyszczenia. 


Przelewowa metoda parzenia kawy stosowana jest w wielu kawiarniach. Gorącą wodę przelewa się ręcznie lub aromatycznie przez filtr, w którym znajduje się świeżo zmielona kawa. Ma ona lekki, ale zarazem wyrazisty smak. Dzięki metodzie przelewu można eksperymentować z różnymi parametrami, dzięki czemu uzyskuje się ciekawe smaki i aromaty. 

Dużą popularnością cieszą się ekspresy do kawy, które parzą kawę na wiele różnych sposobów. W sklepach można znaleźć ekspresy automatyczne, podciśnieniowe z wieloma funkcjami, które umożliwiają uzyskanie kawy o różnorodnych aromatach.

Jak widać, metod parzenia jest dość sporo. Wybór zależny jest przede wszystkim od indywidualnych preferencji.  

Chemex, Aeropress, French press: Alternatywne sposoby na doskonałe espresso

Jedną z ulubionych kaw wielu Polaków jest espresso. Ta niewielka dawka kawy stawia na nogi każdego. Tradycyjnie do parzenia używany jest ekspres ciśnieniowy. Są jednak alternatywne sposoby, dzięki którym można uzyskać zbliżony smak. 

Pierwszym ze sposobów jest użycie dzbanka Chemex. Jest to specjalnie zaprojektowany dzbanek z filtrem, w którym można parzyć kawę metodą przelewową. Aby uzyskać espresso, należy użyć mniej wody w stosunku do ilości kawy. 

Aeropress jest przenośnym urządzeniem, przy którego pomocy można przygotować alternatywną wersję espresso. W urządzeniu zastosowana jest technologia, która łączy metodę przelewową i ciśnieniową. Kawę i wodę umieszcza się w cylindrze. Naciskając tłoczek, wytwarza się ciśnienie. Tak oto otrzymuje się aromatyczną kawę. 

Ostatnim sposobem jest metoda French Press. Parzenie odbywa się poprzez macerację, dzięki czemu kawa smakuje wyśmienicie. Dla uzyskania najlepszego efektu należy użyć kawy drobno zmielonej, a czas ekstrakcji należy skrócić. 

Tajniki latte art: Jak przygotować piękne wzory na kawie? 

Wiele osób chodzi do kawiarni, aby napić się smacznej latte art. Jednak smak to nie wszystko. Uwagę przykuwają też piękne wzory, które bariści mają opracowane do perfekcji. Czy można takie wzory zrobić samodzielnie w domu? Oczywiście. Na początek niezbędne jest spienione mleko. Zawsze powinno być to świeże mleko o wysokiej zawartości tłuszczu. Mleko podgrzewa się do około 60 stopni. Kolejnym krokiem jest wytworzenie kremowej piany. Jeśli pianka jest już zrobiona, to trzeba zaparzyć kawę. Kawa musi być jednolita, aby można było na niej zrobić idealne wzory. Na kawę należy wlać spienione mleko. Dzbanek musi znajdować się blisko powierzchni kawy. Wzory tworzy się, zaczynając od środka filiżanki. Następnie należy trochę unieść dzbanek i spróbować stworzyć jakiś kształt. Oczywiście początki mogą być trudne, ale wystarczy trochę cierpliwości i wytrwałości. Już po paru próbach można zrobić na kawie piękne serce czy liścia. Na początek warto zacząć od serduszka, które jest dość łatwym wzorem. Latte art to kawa, którą bez problemu można stworzyć w domowych warunkach. Regularne ćwiczenia, eksperymentowanie i różne techniki pozwalają tworzyć arcydzieła, którymi będą zachwycać się wszyscy goście. 

Młynek do kawy: Dlaczego warto zainwestować w wysokiej jakości urządzenie? 

Dobra kawa powstaje ze świeżo zmielonych ziaren. Warto zatem zainwestować w dobrej jakości młynek do kawy. W dobrej jakości młynku można kontrolować mielenie. Są młynki z regulacją, dzięki której można uzyskać różne rodzaje kaw. Lepszy młynek do kawy zapewnia jednolite mielenie, co jest bardzo ważne dla uzyskania równomiernej ekstrakcji kawy. Takie urządzenia są też wydajniejsze i wytrzymalsze, a więc bez problemu będą służyć przez wiele lat. Młynki do kawy wysokiej jakości oferują możliwość zaparzenia kawy metodą przelewową, Chemex czy French Press. Dzięki temu można eksperymentować ze smakiem i aromatem. 

Kawa na wynos: Najlepsze sposoby, aby cieszyć się ulubionym napojem w podróży

Kawa jest zbawienna podczas długiej podróży. Od razu sprawia, że dzień staje się lepszy. Kawę na wynos można kupić na każdej stacji benzynowej, a także w wielu sklepach czy kawiarniach. Kawę na wynos można też przygotować w domu. Wystarczy zainwestować w kubek termiczny. W wielu samochodach są specjalne uchwyty na takie kubki, dzięki czemu można mieć kawę zawsze pod ręką i zrobić łyka, gdy powieki się zamykają lub gdy chce się naładować nową energią. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej