Kawa to prawdopodobnie najpopularniejszy napój na całym świecie — pita jest pod właściwie każdą szerokością geograficzną bez względu na porę dania. Tak ogromna popularność tego napoju spowodowała oczywiście, że powstało wiele technik jego przygotowywania. Rzecz jasna wiele osób zalewa kawę po prostu wrzątkiem, lecz warto przyjrzeć się także innym rozwiązaniom. Bardzo ciekawą propozycją jest z całą pewnością wykorzystywanie zaparzacza do kawy. Czym on jest i co powinno się o nim wiedzieć?
Co to jest zaparzacz do kawy?
Od czego trzeba rozpocząć zdobywanie informacji na temat zaparzacza do kawy? Oczywiście kluczową sprawą jest dowiedzenie się, czym taki sprzęt tak naprawdę jest.
Zaparzacz do kawy ma bardzo bogatą historię, sięgającą aż XIX wieku, a dokładnie roku 1852, gdy został opatentowany. Jak wygląda taki zaparzacz? Z wyglądu może przypominać dzbanek, lecz wystarczy przyjrzeć mu się uważniej, a bez trudu dostrzec będzie można, że posiada dodatkowy cylinder, a także tłoki połączone z pokrywką, na której znajduje się uchwyt. Oprócz tego cechą charakterystyczną zaparzacza jest także specjalne sitko, które przymocowane jest do tłoka.
Jakie są rodzaje zaparzaczy do kawy?
Skoro wiemy już, czym jest zaparzacz do kawy, warto się teraz dowiedzieć, jakie są jego dostępne na rynku wersje. Trzeba bowiem wiedzieć, że powyżej przedstawiony model to tylko jedna z dostępnych wersji. Spotkać się można także z nieco innymi, często wykorzystującymi zupełnie inne rozwiązania techniczne modelami.
Co zatem jest jeszcze dostępne w sprzedaży? Spotkać się można z zaparzaczami ciśnieniowymi, czyli tzw. kawiarkami, lecz oprócz tego z odmianami przelewowymi, czyli np. chemex. Czym się one od siebie różnią? Poza nieco inną budową zdecydowanie najważniejszą różnicą jest oczywiście inny smak uzyskiwanej kawy. Poszczególne zaparzacze są w stanie uzyskać różną intensywność kawy, a także aromaty. Warto więc wiedzieć, który z zaparzaczy będzie dla nas najlepszym wyborem.
Jak wybrać odpowiedni zaparzacz do kawy?
Jak zatem widać, nie ma rynku jednego tylko rodzaju zaparzacza do kawy. Oznacza to, że chcąc zakupić takie urządzenie, trzeba wiedzieć, na jakie jego cechy należy zwracać uwagę. Zanim jednak przejdzie się do tego, kluczowe jest odpowiedzenie sobie na kilka pytań.
Przede wszystkim określić trzeba to, jak wiele kawy będzie się chciało przygotowywać. Co więcej, istotne jest także, jaką intensywność kawy będzie się chciało uzyskiwać. Dodatkowo warto wziąć pod uwagę warunki, w których kawa będzie zaparzana, a także ile będziemy mogli przeznaczyć na to czasu.
Choć powyższe sprawy mogą być trudne do określenia, są one krytycznie wręcz ważne podczas wybierania konkretnego zaparzacza. Jedne modele wymagają np. nieco więcej czasu, aby kawa się zaparzyła, więc jeśli nie będziemy mogli temu procesowi poświęcić więcej uwagi, wybranie takiego zaparzacz będzie sporym błędem. Z drugiej strony, jeśli chcemy pić kawę mocną i aromatyczną, a zakupi się zaparzacz, który zrobi ją szybko, lecz jej jakość będzie nieco gorsza, to również nie będzie to satysfakcjonujący zakup.
Jak przygotować kawę w zaparzaczu?
Bez trudu można zatem dostrzec, że zakupienie dobrego zaparzacza nie jest sprawą prostą. Co jednak z samym jego obsługiwaniem? Jak przygotować kawę w takim urządzeniu, gdy już je zakupimy?
Jak można się bez trudu domyślić, metoda przygotowania kawy w zaparzaczu różni się w zależności od tego, jakie urządzenie konkretnie się zakupiło. Poszczególne modele wymagają nieco innego stopnia zmielenia ziaren, mogą różnić się także temperaturą wody do zaparzania. Jak to jednak wygląda w przypadku najpopularniejszych zaparzaczy?
Jeśli zakupi się chemex, to jego używanie jest naprawdę bardzo proste. Cały proces polega na przepuszczeniu wody przez kawę, która umieszczona jest w specjalnym filtrze.
Innym popularnym modelem zaparzacza jest kawiarka, która składa się z pojemnika na wodę, sitka oraz specjalnego dzbanka na gotowy napój. Wraz ze wzrostem temperatury woda przepływa przez sitko, w którym obecna jest kawa i dzięki temu zmienia się w pyszny napój.
Jaką kawę wybrać do zaparzacza?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy podobnie jak wybraniu odpowiedniego zaparzacza, tak samo wiele uwagi trzeba poświęcić samej kawie? Czy powinno się do zaparzaczy kupować jakiś jej określony rodzaj?
Nie trzeba wcale być wielkim koneserem kawy, aby wiedzieć, że poszczególne rodzaje i typy kaw w znaczący sposób różnią się smakiem, aromatem, a także intensywnością. Zasadne jest więc pytanie, jaką kawę wybrać do zaparzacza, aby osiągnąć możliwie najlepsze efekty.
Jeśli chodzi o sam typ kawy, to tak naprawdę wiele tu zależy po prostu od gustu danej osoby. Warto więc sprawdzić kilka odmian i samodzielnie podjąć decyzję, która nam najbardziej odpowiada.
To, co jest kluczowe, to aby do zaparzacza zawsze wsypywać świeżo mieloną kawę. Oznacza to, że należy kupować kawę w ziarnach i przed samym jej zaparzaniem samodzielnie mielić w młynku. Oczywiście można to robić w młynku elektrycznym, aby było wygodniej.