Strona główna » Poradniki » Kawa jako sposób na poprawę produktywności w pracy

Kawa jako sposób na poprawę produktywności w pracy

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Sięga się po nią także podczas przerwy w pracy. Ma to na celu zwiększenie produktywności. Już od wielu lat wiadomo, że kawa niweluje uczucie zmęczenia. Nic więcej dziwnego, że niektóre osoby tak chętnie po nią sięgają, aby uzyskać efekt pobudzenia. Badania naukowe potwierdzają wpływ kofeiny na pracę mózgu. Można odnotować wzrost czujności, przypływ energii, przyspieszony czas reakcji. Kawa oddziałuje na wiele funkcji umysłowych. 

Dlaczego kawa w pracy stała się czymś niemalże niezbędnym? 

Kawa stała się nieodłącznym elementem w pracy. Wynika to w dużej mierze z tego, że zwiększa ona sprawność umysłową. Obecna w niej kofeina stymuluje ośrodkowy układ nerwowy. Sięganie po kawę ma na celu poprawienie pracy mózgu. Badanie naukowe potwierdzają wzrost czujności, uwagi i koncentracji. Takie działanie można uzyskać już po wypiciu filiżanki kawy. Kofeina służy wobec tego do zwiększania wydajności, co ma szczególne znaczenie w przypadku pracy zmianowej. Kofeina świetnie sprawdza się podczas wykonywania powtarzalnych czynności. Trzeba jednak uważać, bo zbyt duże ilości powodują efekt odwrotny do zamierzonego, czyli obniżają wydajność. Wynika to z przestymulowania układu nerwowego. 

Po kawę sięga się najczęściej w przypadku nieprzespanej nocy, deficytu snu. Oczywiście jest to działanie wyłącznie doraźne. Nic nie zastąpi wypoczynku. Można jednak liczyć na zwiększoną czujność po wypiciu kofeiny. Ma to szczególne znaczenie podczas wykonywania obowiązków zawodowych w nocy. Po kawę sięga się także często w porze obiadowej. Wynika to z tego, że po spożyciu posiłku człowiek staje się senny, przez co oczywiście spada jego produktywność. Z kolei filiżanka kawy wzmaga skupienie i poprawia zdolności poznawcze. Można nadal koncentrować się na zadaniu, bez odczuwania zmęczenia. Oczywiście działanie kofeiny jest ograniczone czasowo. Nie sprawdzi się również metoda częstego sięgania po kawę, bo dojdzie do przedawkowania kofeiny i pogorszenia wydajności. 


W jaki sposób kawa wpływa na produktywność pracowników? 

Okazuje się, że kawa wpływa pozytywnie na proces uczenia się. Przyspiesza go. Można wobec tego liczyć na lepsze przyswajanie nowych informacji. Taki efekt uzyskuje się już po wypiciu dwóch filiżanek kawy. Warto wiedzieć, że sięganie po nią zmniejsza problem z zapominaniem. Wynika to z tego, że kofeina poprawia pamięć krótkotrwałą. Łatwo domyślić się, że ma to ogromne znaczenie w pracy. Prościej przystosować się do nowego środowiska, zwiększa się efektywność wykonywanych zadań. Każdemu pracodawcy zależy na podnoszeniu produktywności w pracy, dlatego istotne jest zapewnienie przerwy na kawę. Najlepiej działa espresso, więc świetnie sprawdzi się inwestycja w dobrej jakości urządzenie do zaparzania napojów kawowych. Ma być intuicyjne w obsłudze, umożliwiać przygotowywanie kilku filiżanek kawy jednocześnie. 

Jak wiadomo, w pracy liczy się czas. Przerwa ma tylko kilkanaście minut. Służy ona także do załatwiania swoich potrzeb fizjologicznych, konsumpcji, pogawędek ze współpracownikami. Oderwanie się od pracy i miłe spędzenie czasu daje umysłowi chwilę wytchnienia. Okazuje się, że picie kawy podnosi kreatywność. Każdy pracodawca doceni nieszablonowe myślenie u zatrudnionych osób. Już samo spędzanie czasu ze współpracownikami przy kawie wpływa korzystnie na relacje, zacieśnianie więzi, pokonywanie barier społecznych i zawodowych. Jest to świetna okazja do przeprowadzenia swobodnych rozmów. Kawa redukuje odczuwanie stresu. Zawiera również antyoksydanty, które chronią mózg przed uszkodzeniami. Przeciwdziałają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i obniżeniu zdolności poznawczych. 

W jakich napojach kawowych kofeina występuje w największych ilościach? 

Napoje kawowe mogą mieć różną zawartość kofeiny. Jeśli ktoś liczy na większy efekt pobudzenia, to powinien zdecydować się na podwójną porcję espresso. Sporo kofeiny jest także w podwójnej porcji latte. Kubek kawy filtrowanej również ma dużo kofeiny. W celu zwiększenia wydajności w pracy można sięgać śmiało po kawę rozpuszczalną. Trzeba też mieć na uwadze, że każdy organizm wykazuje inną tolerancję na kofeinę. Nie można przesadzać z jej ilością, bo uzyska się efekt odwrotny od zamierzonego. Osoba spożywająca zbyt duże dawki kofeiny doświadcza objawów w postaci niepokoju, mdłości, problemów ze snem. 

Zgodnie z zaleceniami nie powinno się przekraczać dobowej dawki 400 mg kofeiny. Taką ilość uzyskuje się już po wypiciu trzech podwójnych porcji espresso. Warto też wiedzieć, że jest kilka czynników, które decydują o zawartości kofeiny w kawie. Znaczenie ma rodzaj użytych ziaren, poziom palenia i metoda pomiaru. Istotny jest nawet sposób parzenia kawy. W ziarnach robusty znajduje się aż dwa razy więcej kofeiny niż w arabice. Kawa wyłącznie na bazie robusty jest jednak zbyt gorzka, więc niewielu czerpie przyjemność z jej picia. Warto jednak zwracać uwagę na procentową zawartość poszczególnych rodzajów użytych ziaren przy wybieraniu kawy do pracy. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej