Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Bez względu na szerokość geograficzną pita jest do śniadania, lecz także w ciągu dnia, a nawet na wieczór. Często uważa się, że jej popularność spowodowana jest działaniem pobudzającym, lecz w zdecydowanej większości ceniona jest za smak. Co ciekawe, coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się kawa bezkofeinowa.
Co to jest kawa bezkofeinowa?
Choć kawa cieszy się ogromną popularnością, to jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że jej picie wiąże się z pewnymi nieprzyjemnościami. Przede wszystkim warto zauważyć, że osoby pijące duże ilości kawy często cierpią na nadpobudliwość, bezsenność, a także zaburzenia nastroju. Co więcej, kawa może być także powodem wielu problemów żołądkowych.
Rozwiązaniem tych kłopotów okazuje się kawa bezkofeinowa. Nie każdy bowiem wie, że za powyższe nieprzyjemności odpowiada zawarta w kawie kofeina. Jeśli usunie się ją ze składu, uzyska się napój o praktycznie tym samym smaku, lecz bez działania pobudzającego. Na pomysł ten wpadł w pierwszej połowie XIX wieku Goethe, który z powodu picia dużej ilości kawy miał poważne problemy z bezsennością.
Na czym polega dekofeinizacja?
Żeby mogła powstać kawa bezkofeinowa, konieczne jest przeprowadzenie procesu dekofeinizacji. Na czym on konkretnie polega i jak dochodzi do powstania kawy, która nie ma w swoim składzie kofeiny?
Żeby uzyskać taki efekt, stosuje się jedną z trzech metod usuwania kofeiny. Można to osiągnąć, przeprowadzając proces chemiczny, wodny lub gazowy. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywana jest izolacja chemiczna, do której używa się rozpuszczalników chemicznych. Choć są one dopuszczone do użycia spożywczego, to jednak teoretycznie mogą stanowić pewne zagrożenie dla człowieka. Z tego też powodu za znacznie zdrowszą uważa się dekofeinizację wodną, w której rozpuszczalnikiem kofeiny jest po prostu woda. Ceną za zdrowszy proces usuwania niechcianej kofeiny jest kawa mniej aromatyczna, której brakuje pełni smaku.
Na sam koniec wspomnieć jeszcze trzeba o metodzie gazowej, w której kofeina usuwana jest przy pomocy dwutlenku węgla. Choć metoda jest skuteczna, to jednak uważana jest za dość drogą i skomplikowaną.
Rodzaje kaw bezkofeinowych
Jak zatem widać, istnieje kilka bardzo ciekawych metod, aby usunąć z kawy substancję stwarzającą często naprawdę wiele problemów. Dzięki temu otrzymuje się napój o praktycznie tym samym smaku, lecz znacznie zdrowszy.
Kto powinien sięgnąć po kawę bezkofeinową? Jest ona w szczególności zalecana osobom z nadciśnieniem, lecz także kobietom w ciąży. Jej picie polecane jest wszystkim tym, którzy miewają problemy żołądkowe po wypiciu zwykłej kawy, a także oczywiście wszystkim osobom zmagającym się z problemami związanymi ze snem.
Jakie konkretnie rodzaje kawy bezkofeinowej można znaleźć na rynku? Miłośnicy tego napoju mają naprawdę wiele możliwości jego zaparzania. Jak się bowiem okazuje, bez trudu zakupić można bezkofeinową kawę w postaci ziaren do mielenia, już zmieloną, a nawet kawę rozpuszczalną. Możliwości jest naprawdę wiele i każdy znajdzie coś dla siebie.
Najlepsza kawa bezkofeinowa — jak ją wybrać?
Każdy miłośnik kawy doskonale wie, że na rynku spotkać się można z ogromną liczbą różnych odmian, które zasadniczo będą się różniły smakiem i aromatem. Nic więc dziwnego, że często sporo osób zastanawia się nad tym, czym się kierować szukając najlepszej kawy bezkofeinowej.
Na samym początku warto przyjrzeć się temu, co dokładnie będzie zawarte na opakowaniu kawy. Należy na nim szukać informacji o pochodzeniu, czyli kraju, a nawet konkretnym regionie. Im więcej podanych szczegółów, tym kawa prawdopodobnie będzie lepsza w smaku.
Oczywiście bardzo ważne jest także to, jaki będzie stopień wypalenia ziaren. Kawa bezkofeinowa może sprawiać dużo problemów podczas jej palenia, więc należy unikać odmian ciemno palonych.
Na sam koniec przyjrzeć się jeszcze trzeba temu, jaka jest data palenia. Oczywiście im kawa jest świeższa, tym jej smak będzie lepszy. Rzecz jasna należy także zwrócić uwagę na wybraną metodę usuwania z kawy kofeiny.
Czy istnieje naturalna kawa bez kofeiny?
Zdobywając informacje na temat kaw, wiele osób zastanawia się, czy istnieje taka odmiana, która nie zawiera kofeiny. Czy można znaleźć takie ziarna, które nie są poddane procesowi dekofeinizacji, ponieważ w naturalny sposób nie zawierają niechcianej substancji?
Jak się okazuje, niestety taka odmiany kawy nie istnieje. Obecność tej substancji nie jest bowiem przypadkowa — jest ona jednym z elementów mechanizmu obronnego. Ludzie wykorzystają kofeinę do pobudzania, natomiast w roślinach pełni funkcję obronną — odstrasza insekty. Z tego powodu kofeinę znaleźć można nie tylko w kawie, lecz także w herbacie, ziarnach kakaowca, a nawet w wielu odmianach orzechów.
Nie trzeba się jednak tym przejmować, ponieważ nowoczesne metody dekofeinizacji są w stanie niezwykle skutecznie usunąć kofeinę z kawy, co umożliwia picie tego napoju przez każdego, bez względu na posiadany stan zdrowia.