Strona główna » Poradniki » Syropy do kawy – co powinno się o nich wiedzieć?

Syropy do kawy – co powinno się o nich wiedzieć?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarzy

Kawa ceniona jest na całym świecie nie tylko za swoje działanie pobudzające, lecz także za wyjątkowy smak i aromat. Wielu osobom smak czarnej kawy jednak nie odpowiada i starają się oni różnymi dodatkami go poprawiać. Powszechnie stosuje się w tym celu np. cukier czy też mleko, lecz coraz częściej do kawy dodawane są także specjalne syropy. Czym one są i czy faktycznie warto się takim dodatkiem zainteresować? 

Co to są syropy do kawy? 

Zanim jednak przejdzie się do szczegółowego analizowania poszczególnych rozwiązań i wariantów syropów do kawy, trzeba się najpierw dowiedzieć, czym ten produkt tak właściwie jest. Czy jest to jakaś sztuczna substancja, czy też może naturalny środek? 

Syrop do kawy to specjalny dodatek, który stanowi już standardową ofertę wielu kawiarni, a coraz częściej wykorzystywany jest także w domach. Dzięki niemu możliwe jest znaczne zmodyfikowanie pitego napoju, sprawiając, że stanie się on pyszny i deserowy. 

Jakie są najpopularniejsze rodzaje syropów do kawy? Miłośnicy tego napoju często sięgają po syropy orzechowe, karmelowe, kokosowe, waniliowe czy też bananowe, a także oczywiście po czekoladowe. Dodanie ich do gorącej kawy z pewnością spowoduje, że jej smak stanie się naprawdę wyjątkowy. 

Czy syropy do kawy są zdrowe? 

Naturalne jest to, że wiele osób zastanawia się nad zdrowotnym aspektem spożywania syropów do kawy. Często bowiem pada pytanie, czy jest to dodatek bezpieczny. A może jest to produkt, którego nie powinno się spożywać? 

Zobacz także:  Przewodnik po kawowych smakach: Poznaj różnorodność aromatów i pochodzenie kawy

Jak się okazuje, syrop do kawy to produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia, o ile oczywiście będzie spożywany z umiarem. Podobnie bowiem jak inne słodkości, zawiera on w sobie cukier. Oprócz niego syrop składa się także z wody i naturalnego ekstraktu smakowego. Często skład uzupełniany jest o syrop glukozowo-fruktozowy oraz o konserwanty. Wiedzieć jednak trzeba, że im skład syropu jest prostszy i zawiera mniej dodatków, tym będzie on zdrowszy. 

Z czym komponują się najpopularniejsze syropy do kawy? 

Skoro wiemy już, czym jest syrop do kawy, a także mamy pewność, że jest on bezpieczny dla naszego zdrowia, warto się teraz dowiedzieć nieco więcej o poszczególnych smakach, a także tym, z czym się one komponują. Jak to zatem wygląda w szczegółach? 

Nie da się ukryć, że jednym z najpopularniejszych syropów do kawy jest ten o smaku czekoladowym. Jeśli doda się do kawy z takim syropem również śmietanę lub lody, uzyska się dzięki temu rewelacyjny kawowy deser. 

Inną ciekawą kompozycją jest kawa z syropem kokosowym. W tym wypadku napój stanie się delikatniejszy, a także nabierze specyficznego, bardzo miłego aromatu. Rewelacyjnym dodatkiem do takiego napoju będą wiórki kokosowe, a także korzenne przyprawy. 

Jeśli szukamy czegoś wyjątkowego na jesienne lub zimowe wieczory, to z całą pewnością warto zainteresować się syropem orzechowym. A jeśli dodatkowo kawę przyprawi się zmielonym orzechami lub też cynamonem, uzyska się w ten sposób naprawdę rewelacyjne połączenie smaków i aromatów. 

Czy syrop do kawy można zrobić samodzielnie? 

Choć syrop do kawy to naprawdę ciekawy dodatek, który diametralnie zmienia smak tego napoju, to jednak jego dużą wadą jest to, że jest stosunkowo drogi. Nic więc dziwnego, że część osób zastanawia się nad tym, czy można go wykonać samodzielnie. W końcu jego skład jest dość prosty i teoretyczne nie powinno stanowić większego kłopotu, aby taki syrop zrobić samemu w domu. Czy tak właśnie jest? 

Zobacz także:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto do kawy na niedzielę

Jak się okazuje, taki dodatek do kawy można bez większych trudności zrobić samemu i nie powinno to zająć dłużej niż 30 minut. Najprościej samodzielnie zrobić syrop waniliowy, do którego potrzebne będzie pół kilo cukru, pół litra wody, a także kilka lasek wanilii. Po dodaniu do wody cukru i wanilii należy całość gotować przez około pół godziny, a następnie ostudzi i przelać do buteleczki. Jeśli syrop się schłodzi, można go od razu wykorzystywać. 

Ile syropu dolać do kawy? 

Kolejną sprawą, o której warto się dowiedzieć przed samodzielnym zrobieniem syropu, to ile powinno się go stosować. W kawiarni za odpowiednią dawkę odpowiada sprzedawca, lecz robiąc syrop samodzielnie, część osób nie wie, ile należy dodać go do kawy, aby uzyskać najlepszy rezultat smakowy. 

Przyjmuje się, że najlepiej do kawy dodać dwie, maksymalnie trzy małe łyżeczki syropu. Gwarantuje to, że smak zmieni się w niewielkim stopniu i uzyska się doskonały aromat. Zbyt duża ilość syropu może zaburzyć smak kawy i spowodować, że będzie on za słodki i nieprzyjemny. 

Czy warto stosować syrop do kawy? 

Jak zatem widać, przygotowanie i stosowanie syropu do kawy nie powinno sprawiać nikomu żadnych problemów. Czy faktycznie jest to produkt, który należy wykorzystywać? 

Choć syrop do kawy nie jest obowiązkowym dodatkiem i część osób mimo wszystko wybierać będzie kawę czarną lub ewentualnie z mlekiem, to jednak warto mieć w domu specjalny syrop. Nawet okazjonalne wypicie kawy z takim dodatkiem będzie świetnym doświadczeniem, które miło będzie regularnie powtarzać. Tym bardziej że syrop można przecież wykonać samodzielnie i mieć pewność, co dokładnie się w nim będzie znajdowało. 

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Popularne artykuły

Na stronie mogą znajdować się linki afiliacyjne. Kliknięcie na nie przeniesie Cię na stronę reklamodawcy, gdzie możesz zapoznać się z ich ofertą. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z tej oferty, mogę otrzymać prowizję od reklamodawcy lub agencji, z którą współpracuję.