Strona główna » Blog » Cortado – co to za kawa?

Cortado – co to za kawa?

przez Aneta Wieczorek

Kawa jest napojem, który sporządzany jest z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Kawa zwykle podawana jest na gorąco. Jest jedną z najbardziej popularnych używek na świecie oraz głównym źródłem kofeiny. Kawa pochodzi z afrykańskiego kraju, Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

Cortado. Co to za kawa i ile ma kofeiny?

Kawa cortado pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Iberyjskiego. Została stworzona w Hiszpanii, przypuszczalne w okolicach Madrytu. Kawa cortado powinna być przygotowywana w proporcjach 1:1. Oznacza to, że dodaje się do niej podobną ilość espresso i mleka. Oryginalny napój czasami jest serwowany z mlekiem skondensowanym – dodaje kawie słodyczy. Sam napój kawowy nie jest ani cierpki, ani gorzki. Mleko przełamuje cierpkość i gorzkość. Kiedyś kawa cortado przygotowywana była wyłącznie przy użyciu mleka skondensowanego lub zwykłego. Natomiast dzisiaj coraz większa liczba osób dodaje do cortado mleko roślinne. Żeby uzyskać efekt przecinania warstw espresso, należy wybierać białe napoje cechujące się dużą gęstością, ponieważ mleko powinno zmieszać się z espresso, przy tym delikatnie opadając.

Ile kofeiny znajdziemy w kawie cortado? Warto wiedzieć, że podstawą do przygotowania kawy cortado jest espresso, w którym znajdziemy najwięcej kofeiny. Do przygotowania kawy cortado potrzeba około 50 ml espresso zawierającego około 126 mg kofeiny. Wiele zależy jednak od tego, jak dokładnie przygotowujemy espresso i jaki rodzaj kawy użyjemy. Przykładowo kawa Robusta zawiera 2 razy więcej kofeiny, niż Arabica, dlatego przygotowując z niej kawę cortado, uzyskamy napój z większą zawartością kofeiny. Tradycyjną kawę cortado można parzyć na bazie espresso z ekspresu ciśnieniowego – i właśnie ta metoda pozwala zachować spore ilości kofeiny w napoju. Kawa przygotowana w tej sposób dostarcza mniej więcej 100 mg kofeiny. Dlatego też kawę cortado spożywa się o poranku, ponieważ taka ilość kofeiny pobudza do życia i dodaje energii.

Przepisy na kawę Cortado

Do przygotowania kawy cortado będziemy potrzebowali 50 ml espresso i 100 ml mleka zwykłego/skondensowanego/roślinnego.

Cortado przygotowuje się najczęściej w przezroczystej szklance. Dzięki temu można obserwować, jak paski mleka przecinają warstwy espresso. Kawę przygotowuje się przy pomocy ekspresu kolbowego albo ciśnieniowego. Uzależnione jest to od tego, jaki sprzęt posiadamy. Po przygotowaniu kawy możemy przejść do etapu spieniania mleka. W kontekście kawy cortado jest to jedno z najtrudniejszych zadań, szczególnie dla osób, które przygotowują ją po raz pierwszy. Mleko należy podgrzewać do momentu, aż osiągnie temperaturę 65°C. Kolejnym etapem jest sparzenie przy użyciu spieniacza. Bardzo ważne jest to, że mleko nie powinno być całkowicie spienione, a delikatnie gładkie. Spieniane jest metodą flat white. Espresso zalewane jest przygotowanym w ten sposób mlekiem, a przy tym obserwuje się, jak białe paski przecinają czarną warstwę. Po kilku minutach na samej górze powinna utworzyć się pianka o grubości około 0,5 cm.

Przygotowanie kawy cortado nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Należy najbardziej się skupić na poświęceniu czasu technice spieniania mleka. Nie może ono przybrać postaci tradycyjnej pianki, albowiem do kawy cortado używamy mleka sparzonego, a nie spienionego. Proporcje mleka i kawy można zmieniać. Jeżeli kawosz woli intensywniejszy smak napoju, może wykorzystać proporcję 1:1. Hiszpanie od czasu do czasu dodają do kawy cortado mniej espresso, natomiast większą ilość mleka. Dzięki temu otrzymują delikatny, lekki napój.

Różnice między Cortado a latte macchiato

Przy porównaniu obydwu kaw, trzeba zwrócić uwagę na drobne różnice występujące pomiędzy kawami Cortado a latte macchiato. Kawa cortado pochodzi z Hiszpanii, natomiast macchiato z Włoch. Napoje przede wszystkim różnią się pojemnością. Cortado ma około 150 ml, natomiast macchiato może mieć nawet 250 ml.

Kluczowy jest również sposób przygotowywania mleka. W przypadku kawy cortado mleko musi być sparzone i nie spienione, natomiast w latte macchiato znajduje się delikatnie spienione mleko, które tworzy ciekawe warstwy. W latte macchiato znajdziemy warstwy tj. na samym dole mleko, potem espresso a na samym końcu piankę. W kawie cortado powinna wytworzyć się pianka, która będzie mniejsza. Mleko będzie w niecodzienny sposób przecinało warstwę espresso, ale nie utworzą się tradycyjne warstwy.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Ekspresy za 300 zł
kawa

Kawiarnie

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej