Strona główna » Poradniki » Wpływ kawy na zawartość potasu w organizmie

Wpływ kawy na zawartość potasu w organizmie

przez Aneta Wieczorek
0 komentarzy

Potas obok sodu i chloru jest jednym z najważniejszych pierwiastków, które mają kluczowy wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu. Utrzymanie prawidłowego poziomu potasu to klucz, aby być zdrowym człowiekiem i dobrze się czuć, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór mogą wywołać spustoszenie w naszym organizmie.

Objawy i skutki nadmiaru potasu w organizmie

Potas jest niezbędnym pierwiastkiem chemicznym, który występuje w organizmie człowieka. Pierwiastek wpływa na wodno-elektrolitową gospodarkę organizmu, uczestniczy w metabolizmie białek i węglowodanów, reguluje ciśnienie osmotyczne komórek, a także bierze udział w aktywacji wielu enzymów. Nadmiar potasu w organizmie to choroba zwana hiperkaliemią. Hiperkaliemia to zwiększenie stężenia potasu w organizmie, w surowicy krwi powyżej 5,5 mmol/L. Łagodna hiperkaliemia cechuje się poziomem potasu pomiędzy 5,6 a 6,5 mmol/L. Umiarkowana hiperkaliemia to potas na poziomie 6,6- 7,5 mmol/L. Natomiast ciężka hiperkaliemia charakteryzuje się stężeniem potasu powyżej 7,5 mmol/L.

Objawy hiperkaliemii dotykają układu mięśniowego i nerwowego. Typowymi objawami nadmiaru potasu są:
– porażenie/osłabienie mięśni szkieletowych;
– spadek objętości wyrzutowej serca;
– zaburzenie czucia np. mrowienie, drętwienie czy uczucie gorąca lub zimna;
– zaburzenia rytmu serca, którymi mogą być bradykardia, asystolia czy migotanie komór;
– zmiany w zapisie EKG;
– osłabienie odruchów ścięgnistych;
Nadmiar potasu we krwi może skutkować poważnymi chorobami sercowymi, a nawet doprowadzić do zatrzymania akcji serca.


Nadmiar potasu a kawa – czy są przeciwwskazania

Zawartość potasu zależna jest od kilku czynników. Są to między innymi moc ekstraktu kawowego, woda wykorzystywana do parzenia kawy, sposób parzenia kawy i dodatki do kawy. Nadmiar potasu dotyka często osoby borykające się z chorobami nerek, stosujące leki i ze źle prowadzoną cukrzycą. Rezygnacja z picia kawyv przy nadmiarze potasu zależy od wielu czynników. Istotne jest, aby pilnować nieprzekraczania dziennego limitu potasu, który został ustalony wspólnie z lekarzem. Osoby z nadmiarem potasu nie powinny przekraczać 2000mg/dobę. Człowiek z takim schorzeniem powinien uważać na dodatki do kawy np. cukier brązowy, aby uniknąć zbyt dużego spożycia potasu. Łyżeczka cukru białego zawiera śladowe ilości potasu, a łyżeczka cukru brązowego to już około 7 mg potasu. Zamienniki cukru, jakimi są ksylitol i erytrol, nie zawierają potasu. Acesulfam K dość popularny słodzik w tabletkach, zawiera w swoim składzie dużą ilość potasu, ale stosowanie jednej tabletki dziennie nie zaszkodzi. Poprawne picie kawy podczas podwyższonego poziomu potasu to m.in.:
1. Krótkie parzenie kawy, ponieważ słaba kawa ma mniej potasu;
2. Zabielaj kawę mleczkiem migdałowym lub ryżowym, a nie zwykłym białym mlekiem;
3. Odstaw słodziki zawierające acesulfam K;
4. Pij kawę okazjonalnie, a jeśli musisz, to dwie małe filiżanki słabej kawy;
5. Wybieraj kawę instant, zamiast kawy parzonej lub z ekspresu;
6. Należy skonsultować picie kawy z lekarzem;
7. Unikaj fusów od kawy, ponieważ zawierają dużo potasu;

Zobacz także:  Sekrety najlepszych baristów: jak osiągnąć perfekcyjny smak kawy

Jak obniżyć potas w organizmie?

Domowym sposobem na obniżenie potasu w organizmie jest spożywanie określonych produktów. Produkty te powinny mieć w swoim składzie ograniczony lub całkowity brak tego pierwiastka chemicznego. Powinniśmy unikać pomidorów, buraków, łososia, dorsza, makreli, pstrąga, tuńczyka, szprota, ziemniaków, batatów, bananów, brzoskwiń, moreli, grzybów i owoców suszonych. Kolejną metodą na obniżenie potasu jest metoda podwójnego gotowania. Polega ona na moczeniu warzyw przed gotowaniem przez ok. 30 minut, a następnie gotowaniu bez soli z kilkukrotną wymianą wody. Gotowanie w ten sposób powoduje obniżenie potasu o nawet 60%. Dania należy gotować bez użycia wywarów mięsnych i warzywnych. Nie wolno używać substytutów soli i suplementów diety z potasem. Potas można ograniczyć poprzez krojenie warzyw. Podczas tego procesu duża ilość potasu zostaje utracona. Nie zaleca się picia kawy bezkofeinowej, ponieważ w stu mililitrach takiej kawy, znajduje się około 110 miligramów potasu. Przed spożyciem warzyw czy owoców, należy obierać je ze skórki, ponieważ znajduje się w niej spora dawka tego pierwiastka.

Zalecanymi produktami dla osób z hiperkaliemią są między innymi:
a) pieczywo: jasne, pszenne, razowe bez ziaren;
b) kasza: drobna, manna, pszenna, krakowska, a także ryż i makaron;
c) kurczak, indyk, wołowina, chuda cielęcina, królik oraz chude wędliny drobiowe i wieprzowe;
d) świeże mleko, kefir, jogurt, sery twarogowe, chude, świeże homogenizowane, masło; śmietanka, śmietana; desery mleczne.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Popularne artykuły

Na stronie mogą znajdować się linki afiliacyjne. Kliknięcie na nie przeniesie Cię na stronę reklamodawcy, gdzie możesz zapoznać się z ich ofertą. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z tej oferty, mogę otrzymać prowizję od reklamodawcy lub agencji, z którą współpracuję.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej