Strona główna » Blog » Bulletproof coffee – Kawa kuloodporna na śniadanie

Bulletproof coffee – Kawa kuloodporna na śniadanie

przez Aneta W

Jeszcze do niedawna niezbyt znana, a obecnie zyskująca coraz większe rzesze miłośników. Mowa tutaj o kuloodpornej kawie, która staje się bardzo popularna, szczególnie wśród osób stosujących dietę ketogeniczną. Warto jednak wspomnieć, iż dietetycy bardzo rzadko ją polecają, a niektórzy wręcz mocno krytykują. Czym więc jest kawa kuloodporna i czy przynosi ona efekty podczas redukcji tkanki tłuszczowej? Warto przyjrzeć się bardziej temu tematowi.

Czym jest kawa kuloodporna?

Kuloodporna kawa jest napojem, który łączy kawę z olejem i masłem. Niewątpliwie połączenie kawy z masłem jest wręcz niewyobrażalne dla wielu osób, jednakże coraz więcej osób przekonuje się do tego napoju. Oczywiście pojawienie się masła w kawie jest bardzo zastanawiające i jednocześnie anormalne. Co więc ma na celu wprowadzenie do kawy znacznej ilości tłuszczu? Sympatycy kuloodpornej kawy przekonują, iż jest ona gwarancją doskonałego źródła energii. Twierdzą oni także, iż napój skonstruowany w tenże sposób znacznie poprawia koncentrację, a uczucie głodu minimalizuje się.

Dzięki swoim właściwościom kawa kuloodporna przyciągnęła uwagę ludzi stosujących dietę ketogeniczną, która oparta jest na produktach wysokotłuszczowych z pominięciem, praktycznie do zera, węglowodanów. Wielu twierdzi, że kawa kuloodporna jest bardzo skuteczna, tym bardziej w połączeniu z dietę wysokotłuszczową. Dietetycy jednak zarzucają jej fatalne oddziaływanie na organizm ludzki.

Wady i zalety kawy kuloodpornej

Oczywiście tak jak wszystkie produkty na świecie, tak i kawa kuloodporna ma swoje wady i zalety. Bez wątpienia do głównych zalet tego napoju należy fakt, iż jest on bardzo sycący. Ludzie, którzy zmagają się z nadmiarem tkanki tłuszczowej twierdzą, iż jest to najlepszy na świecie zamiennik dla wysokowęglowodanowych śniadań.

Dodanie do kawy oleju lub masła zapewnia, według sympatyków tegoż napoju, ogromny zastrzyk energii. Kolejną zaletą tejże tłuszczowej kawy jest to, iż przyspiesza w znaczący sposób metabolizm, a także poprawia ukrwienie i dotlenienie tkanek. Ponadto stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, choć w tym przypadku niektórzy uważają to za wadę kawy kuloodpornej.

Zalety kawy kuloodpornej już znamy. Warto przyjrzeć się nieco wadom tegoż wysokotłuszczowego napoju. Najczęstszymi składnikami kawy kuloodpornej są masło i olej kokosowy. Dla naszego zdrowia takie połączenie nie jest zbyt korzystne.

Olej kokosowy zawiera w znacznej części kwasy tłuszczowe nasycone. I tutaj pojawia się pierwszy problem, ponieważ według zaleceń specjalistów tylko 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno zawierać wyżej wymienione kwasy nasycone. Dzieje się tak dlatego, iż są one wysoce niekorzystne dla oddziaływania naszego organizmu. Dietetycy i eksperci od zdrowego żywienia alarmują, że aż 30% nasyconych kwasów tłuszczowych spożywa przeciętny Polak, więc jest to zdecydowanie za dużo. Co ciekawe, kawę kuloodporną spożywają najczęściej ludzie stosujący dietę ketogeniczną, którą dietetycy i lekarze również uważają za niezbyt korzystną dla zdrowia człowieka. Uzyskanie ketozy jest długotrwałym procesem, podczas którego ilość zjadanych węglowodanów zmniejszana jest praktycznie do zera. Oczywiście ciało wtedy chudnie, jednakże organizm jest bardzo wycieńczony. Dieta sportowców lub padaczka lekooporna wśród dzieci to jedyne przypadki, w których zastosowanie tejże diety przynosi pozytywne efekty i jest dopuszczalne.

Kuloodporna kawa – skąd się wzięła?

Dave Asprey to człowiek, który przyczynił się do powszechnej popularności wysokotłuszczowej kawy. Ten amerykański przedsiębiorca i multimilioner, odwiedzając Tybet w 2004 roku, spróbował lokalnej herbaty mieszanej z masłem i mlekiem jaków. Po powrocie do USA postanowił nieco zmodyfikować to połączenie i herbatę zamienił na kawę, a mleko na olej kokosowy. W ten oto sposób powstała słynna już kuloodporna kawa.

Kawa kuloodporna – przepis

Aby spróbować kuloodpornej kawy, nie musimy zamawiać specjalnych produktów. Wykorzystując oryginalny przepis, bez problemu można zrobić ją samemu. Należy zaparzyć 2,5 łyżeczki zmielonej kawy, następnie dodać 1-2 łyżeczki oleju MCT lub oleju kokosowego i 1-2 łyżki niesolonego masła. Wszystko to należy zblendować lub wymieszać w mikserze przez 30 sekund, aż do uzyskania konsystencji spienionej latte.

Polecane kawy do przygotowania kuloodpornego napoju

Zdecydowanie najlepszą bazą do przygotowania kawy wysokotłuszczowej będą ziarna 100% Arabiki. Ponadto dobrym wyborem będzie kawa ziarnista „The White Bear” oraz łagodna kawa brazylijska „LaCava Braziliana”.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Kawiarnie

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej