Kawa po wiedeńsku – jak ją przygotować i z czym podawać?

Kawa po wiedeńsku niejedno ma imię. W każdej kawiarni może być przygotowywana nieco inaczej, jednak zasadniczo, kiedy gość zamawia ten napój, wie, czego może się spodziewać. Odstępstwa od przepisu nie są duże i dotyczą raczej detali.

Historia kawy po wiedeńsku

Jerzy Franciszek Kulczycki to Polak, austriacki bohater z czasów XVII wieku, nierozerwalnie związany z bitwą pod Wiedniem. Za swoje zasługi został obficie wynagrodzony. Szczególnie zainteresował się workami z kawą, które stanowiły łupy z wrogiego obozu. Dzięki nim mógł otworzyć kawiarnię, pierwszą w mieście Wiedeń w Austrii. Zwykła kawa nie wzbudziła dużego zainteresowania u gości. Dlatego pomyślano o dodatkach, które wzbogacą jej smak i sprawią, że goście będą bardziej zadowoleni. Zwykła kawa jest dość gorzka, zatem pojawiła się myśl, aby ją posłodzić miodem i cukrem. Postanowiono dodać także mleka. Na przestrzeni wieków przepis ulegał modyfikacjom, jednak zamysł wpasował się w gust społeczeństwa. Słodka, mleczna kawa do dzisiaj jest chętnie zamawiana w każdej kawiarni.

Przepis na kawę po wiedeńsku

Aby przygotować kawę po wiedeńsku, potrzeba zaledwie kilku składników. Na pewno konieczne jest posiadania mocnej kawowej esencji. Do tego trzeba mieć od 2 do 5 kostek czekolady, mlecznej lub gorzkiej, w zależności od indywidualnych preferencji. Przyda się również słodka śmietanka albo tłuste mleko. Niezbędna jest bita śmietana. Do dekoracji idealny będzie na przykład cynamon, przyprawa, która ma ogromne właściwości zdrowotne dla organizmu człowieka. Pomaga walczyć z cukrzycą, stabilizuje poziom cukru we krwi. Dla miłośników kawy na słodko świetnie sprawdzi się dodatkowa łyżeczka cukru. Śmietanka lub mleko powinny zostać podgrzane do odpowiedniej temperatury, co jest wielką sztuką. Nie wolno dopuścić do zagotowania napoju. To, co wyróżnia kawę po wiedeńsku, to tak zwany kleks z bitej śmietany na wierzchu. Na tym kleksie można położyć wybrane dodatki, na przykład wspomniany cynamon, startą czekoladę albo kakao.

Zobacz także:  Uprawa kawy w domu

Jak i z czym podawać kawę po wiedeńsku?

Kiedy gość składa zamówienie w kawiarni, może wybrać kawę po wiedeńsku z dowolnymi dodatkami albo też tylko kawę, jeśli śpieszy się lub nie ma ochoty na nic dodatkowo. Do kawy po wiedeńsku idealnie pasują takie desery, które same w sobie nie są słodkie. Słodka jest już sama kawa po wiedeńsku, więc nie potrzeba dodatkowej słodyczy. Idealnym pomysłem jest serniczek lub kruche ciasteczka. Niektórzy uwielbiają kawę po wiedeńsku z lodami, świetnie sprawdzą się tutaj lody o smaku waniliowym. Całość stanowi świetne połączenie. Kawa po wiedeńsku nie jest zarezerwowana tylko na wielkie okazje, duże święta. Można z powodzeniem pić ją codziennie, w pracy albo po południu, dla relaksu. Na rodzinnym obiedzie właśnie tak przyrządzona kawa zwykle cieszy się największym powodzeniem. Goście wiedzą doskonale, że taki napój smakuje wyśmienicie. Warto więc nauczyć się przyrządzania kawy po wiedeńsku, aby zaspokoić swoje kubki smakowe i podać coś wspaniałego zaproszonym gościom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.