Strona główna » Kawa » Ristretto – co to za kawa?

Ristretto – co to za kawa?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Trzeba przyznać, że kawa ristretto nie cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, co to za kawa i co ją wyróżnia na tle innych napojów z kofeiną. W dobrych kawiarniach można jednak w menu spotkać już tego rodzaju kawę. Czym się ona wyróżnia? Jaki ma smak? Czy jest mocna? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule.

Czas na ristretto!

Oczywiste jest, że kawa najlepiej smakuje w podróży, w klimatycznej kawiarni oraz w miłym towarzystwie. Kawa ristretto, która wywodzi się z Włoch szybko zyskała fanów na całym świecie, gdyż zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Trzeba jednak przyznać, że jest to kawa dla prawdziwych smakoszy. Osoby, które uwielbiają mleczne, smakowe kawy mogą nie przekonać się do wyrazistej, gęstej ristretto, która jest bardzo esencjonalna. To, co zdziwi z pewnością osoby, które pierwszy raz sięgną po tego rodzaju kawę to z pewnością jej objętość. Ristretto pije się w niewielkich filiżankach (jeszcze mniejszych niż espresso), gdyż jest jej co najmniej o połowę mniej.

Czy Polacy polubili ristretto?

Polacy w ostatnim czasie stali się ogromnymi fanami dobrej kawy. Coraz częściej wielu z nich spędza przedpołudnia w kawiarniach delektując się smakiem dobrej, mocnej, aromatycznej kawy. Jeszcze do niedawna jednak wielu z nich wybierało espresso lub delikatne latte. Odkąd jednak w menu kawiarni pojawiła się ristretto, to zdobywa ona serca wielu osób. Co to jest za kawa? Czym różni się od espresso?
Wiele osób z pewnością będzie zaskoczonych, gdy zobaczy, że ristretto jest jeszcze mniejsze od espresso. Esencjonalna, mocna i niezwykle aromatyczna kawa przygotowywana jest o wiele krócej niż espresso i dodawane jest do niej mniej wody. Trzeba przyznać, że jest bardzo mocna i już po jednym łyku można wyczuć wszystko to, co w niej najlepsze. Doskonale smakuje o poranku na pobudzenie, jak i w porze lunchu do dobrego ciastka. Osoby, które chcą skosztować ristretto powinny nastawić się na to, iż jest to kawa naprawdę niewielka (na około dwa łyki), która charakteryzuje się słodkim smakiem mimo iż nie dodaje się do niej cukru. Dodatkowo, wiele osób twierdzi, iż jest bardzo mocna i szybko pobudza, jednak warto podkreślić, iż zawiera ona znacznie mniej kofeiny niż espresso.

ekspres do kawy

Przepis na ristretto

Tak naprawdę pierwszy raz ristretto warto wypić w dobrej kawiarni. Niezwykle ważny jest to, by posiadać świetny ekspres oraz znakomite ziarna. Barista parzy ristretto zazwyczaj kilkanaście sekund (najczęściej od 17 do 20 sekund). Dodaje się do niej mniej wody niż do espresso, dlatego też klient otrzyma w filiżance znacznie mniej naparu niż w przypadku, gdyby zamówił espresso. Nie oznacza to jednak, że w warunkach domowych nie można przygotować tego rodzaju kawy. Warto jednak również postawić na dobrą kawę, która zostanie odpowiednio rozdrobniona i następnie przy niewielkiej ilości wody (15-20 ml) po 20 sekundach parzenia powstanie doskonały esencjonalne ristretto. Należy wypić tą kawę od razu, gdy jest gęsta i gorąca. Zdecydowanie jedna filiżanka takiej kawy na początek dnia wystarczy!

Jak podawać taką kawę?

Wiele osób nie wyobraża sobie czarnej kawy bez czegoś słodkiego. Trzeba jednak podkreślić, że słodycze zdecydowanie zaburzają smak dobrej kawy, dlatego też w przypadku ristretto warto zrezygnować z jakichkolwiek dodatków. Do tej kawy nie dodaje się cukru, mleka, ani też jakichkolwiek przypraw. Jest to kawa, która najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, gdy jest gorąca, esencjonalna i bardzo gęsta. Nie oznacza to jednak, że po wypiciu jej nie można napić się szklanki wody. Tak jak w przypadku espresso, również w tym przypadku woda może jeszcze bardziej podkreślić smak tej wyjątkowej kawy. W przypadku tej kawy bardzo ważne jest to, by czas zaparzania był naprawdę krótki.

Gdzie kupić odpowiednie ziarna do ristretto?

Wiele osób zapomina o tym, że dobra kawa to przede wszystkim znakomite ziarna. Warto więc postawić na sprawdzone, znane marki, które coraz częściej można znaleźć nie tylko w sklepach specjalizujących się w sprzedaży kawy, ale również w popularnych marketach, a nawet i w osiedlowych sklepach. Warto sprawdzić także oferty sklepów internetowych, gdyż tam coraz częściej także znajdzie się bez problemu dobre kawy ziarniste, które doskonale sprawdzą się także przy zaparzaniu kawy ristretto.

Dla kogo ta kawa?

Osoby, które nie przepadają za gęstą, aromatyczną kawą z pewnością nie polubią ristretto, gdyż jest to napój dla prawdziwych smakoszy dobrej kawy. Nie oznacza to jednak, że ci, co nie lubią espresso, nie polubią ristretto. Czasami kawa ta zyskuje fanów, gdyż jest bogata w cytrusowe i kwiatowe aromaty oraz posiada lekko słodkawy smak. Ogromnym plusem tej kawy jest także to, że nie podczas jej picia nie czuć dobrze znanej goryczki. Mimo iż jest gęsta, esencjonalna i aromatyczna, to sprawia wrażenie bardzo lekkiej i delikatnej, dlatego też doskonale nadaje się również do tego, by wypić ją w przerwie w ciągu dnia, jak i podczas spotkania firmowego lub wizyty u przyjaciół.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej