Nawet najlepsza kawa, ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, nie będzie smakować wyśmienicie, jeśli zostanie przygotowana w nieodpowiedni sposób. Ogromne znaczenie ma metoda palenia, sposób parzenia i szereg innych kwestii. Wyróżnia się wiele rodzajów kawy, a na jej walory smakowe i zapachowe wpływa mnóstwo czynników. Niezwykle istotny jest kraj pochodzenia, bo w poszczególnych regionach panują odmienne warunki klimatyczne. Kawy azjatyckie smakują inaczej niż europejskie, afrykańskie, amerykańskie, o czym warto przekonać się osobiście.
Sztuka palenia kawy: Różnice między jasnym, średnim i ciemnym paleniem
Metoda palenia kawy ma ogromny wpływ na jej walory smakowe i zapachowe, dlatego warto mieć to na uwadze przy zakupie. Jeżeli ktoś szuka surowca jak najmniej przetworzonego, to powinien wybrać kawy jasno palone. Można poznać je po jasnobrązowym zabarwieniu, dużej kwasowości, mnogości nut smakowych. Z kolei kawy średnio palone odznaczają się zbalansowanym poziomem kwasowości, ciemniejszym zabarwieniem. Charakteryzują się większą zawartością olejków eterycznych, mocniejszym smakiem. Są także kawy ciemno palone, w których wyraźnie czuć gorzkość. Jeśli ktoś lubi mocniejsze napoje, bardziej wyraziste, o głębokim smaku, to jest to dla niego świetna opcja. Po kawy ciemno palone sięga się zwykle w celu przygotowania espresso, dlatego ma ono gorzki smak i stanowi uniwersalną bazę.
Afrykańskie kawy: Delikatność i wyrazistość smaków
Kawy afrykańskie cieszą się coraz większą popularnością, kawosze sięgają po nie bardzo chętnie. To właśnie z Afryki pochodzi znana i ceniona na całym świecie arabica. W przypadku kaw afrykańskich można mówić o owocowym orzeźwieniu, czuć wyraźnie nuty kwiatowe, słodycz. Wyważona kwasowość to duża zaleta kaw z Afryki, można liczyć na bogactwo smaków.
W przypadku surowca pochodzącego z regionów południowoafrykańskich wyczuwalna jest czekoladowa słodycz. Wyróżnia go także mniejsza kwasowość, czuć nuty orzechowe i karmelowe. Większość kaw z Czarnego Lądu określa się jako owocowo-kwiatowe, ale mogą mieć także unikalne dodatki, które z pewnością nie pozostaną niezauważone przez koneserów. Na szczególną uwagę zasługuje między innymi kawa z Rwandy z akcentami marcepanu, drzewa cedrowego, kakao. Z kolei w kawie z Kenii można wyczuć nawet kwiaty bzu, rodzynki, rum.
Amerykańskie kawy: Bogactwo aromatów i różnorodność regionów
Amerykańskie kawy są znane przede wszystkim z nut orzechowo-czekoladowych, klasycznego balansu. Ziarna z Ameryki Środkowej można poznać po owocowej słodyczy, mogą być również czekoladowo-karmelowe, w zależności od regionu. Największym producentem kawy jest Brazylia, na drugim miejscu znajduje się Kolumbia. Warto również zainteresować się kawami z Peru, które mają przyjemną słodycz, lekkie body, łagodną kwasowość, wyczuwalne nuty owocowe i akcenty jaśminu, wanilii.
Smakoszom można śmiało polecić kawy z Kostaryki ze względu na głęboki i złożony profil smakowy, gwarancję orzeźwienia i lekkości. Czuć połączenie orzechów, czekolady i cytrusów. Z kolejka kawy z Gwatemali są odpowiednie dla osób, które preferują coś ostrzejszego ze względu na wyczuwalne przyprawy i zioła. W gwatemalskich kawach nie brakuje nut kokosowych i karmelowych, dymnego posmaku.
Azjatyckie kawy: Egzotyka i unikalne smaki
Azjatyckie kawy są bardzo zróżnicowane, zachwycają ze względu na swoją egzotyczność i unikalność. W ziarnach pochodzących z Indii czuć pikantne przyprawy, czyli między innymi cynamon i kardamon. Z kolei w kawach indonezyjskich dominują nuty owocowe, da się również wyczuć rum, czekoladę. Warto spróbować także kaw z Papui Nowej Gwinei, szczególnie ze względu na to, że rzadko spotyka się je na polskim rynku. Łączą sobie owocowe nuty z subtelną czekoladą. Bardzo unikalne są także produkty z Laosu, których słodycz wynika w dużej mierze z suszonych owoców. Kawy azjatyckie można polecić przede wszystkim miłośnikom orientu, napojów lżejszych i słodkich. Idealnie nadają się do eksperymentowania z różnymi alternatywnymi metodami parzenia.
Europejskie kawy: Tradycja i klasyczne smaki
Kawa kojarzy się głównie z ciepłymi krajami ze względu na to, że kawowce muszą mieć spełnione odpowiednie warunki klimatyczne do prawidłowego wzrostu i owocowania. Warto jednak wiedzieć, że w Europie również jest wiele regionów, które słyną z pysznej kawy. Na szczególną uwagę zasługują surowce z Włoch. Mieszkańcy raczą się już z samego rana niewielką filiżanką mocnego espresso, podawanego w szklankach z wodą do zbalansowania smaku. Popularne są kawy mleczne, przede wszystkim cappuccino, cafe latte i latte macchiato.
W przypadku kaw europejskich można mówić przede wszystkim o klasycznych smakach, zachowaniu tradycji. Oferta jest zróżnicowana, co pozwala na eksperymentowanie ze smakami i nutami zapachowymi. W poszczególnych odmianach można wyczuć anyż, jaśmin, mango, borówki, białe wino, bergamotkę, brązowy cukier. Kawy różnią się profilem smakowym i profilem wypalenia. Docenią je nawet bardziej wymagający smakosze, o czym warto przekonać się osobiście.