Strona główna » Blog » Poradniki » Szybkie ciasto na niedzielę do kawy

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Niedziela to dla wielu ludzi jedyny wolny dzień od pracy. Większość osób ten czas chce spędzić z rodziną, na rozwijaniu swojej pasji lub po prostu odpocząć. Idealnym pomysłem na umilenie sobie wolnego dnia będzie zrobienie pysznego i prostego ciasta. W tym artykule przedstawimy dwa proste przepisy na desery do kawy.

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – Snickers

Ciastko snickers składa się z herbatników i masy kajmakowo-orzechowej. Jest to pyszne, proste i szybkie ciasto – bez pieczenia! Jest to więc idealny pomysł na deser dla osób, które w swojej kuchni nie mają piekarnika.

ciasto do kawy
Snickers

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

– 720 g herbatników,
– 1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej o smaku waniliowym
– 70 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych,
– 150 g masła orzechowego,
– 200 g masła lub masła roślinnego.

ekspres do kawy

Składniki do przygotowania budyniu:

– 1 litr mleka,
– 2 żółtka,
– 3 pełne łyżki mąki pszennej,
– 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2/3 szklanki cukru,

Składniki do przygotowania polewy:

– 100 g czekolady deserowej,
– 2 łyżki oleju roślinnego.

Jak zrobić ciasto snickers?

Mając wszystkie wyżej wymienione składniki możemy przejść do przygotowania ciasta. Na samym początku należy zrobić budyń poprzez wymieszanie rózgą jednej szklanki mleka z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować (do zakipienia), a następnie wlewać do niego przygotowaną przed chwilą masę z mleka, mąki, żółtek (energicznie mieszając). Po zagotowaniu gotowy budyń należy odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie go ostudzić. W celu uniknięcia powstania kożucha masę można przykryć folią spożywczą. Gdy zrobimy już budyń należy przejść do przygotowania kremu. Miękkie masło należy ubijać przez jakieś trzy minuty, a następnie zacząć bardzo powoli dodawać ostudzony budyń. Na koniec wszystko zmiksować z połową masy kajmakowej oraz całą ilością masła orzechowego. Ostatnim etapem przygotowania ciasta snickers jest przełożenie. Aby to zrobić należy przygotować większą formę (najlepiej kwadratową lub prostokątną, aby łatwiej układało się herbatniki i masę) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Układanie warstw należy zacząć od herbatników, na które wykładamy krem. Powinniśmy otrzymać cztery lub pięć takich warstw. Oczywiście można utworzyć ich więcej, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Należy pamiętać, że ostatni poziom herbatników trzeba posmarować pozostałą masą kajmakową a następnie wszystko polać roztopioną czekoladą z olejem (lub masłem) i posypać orzeszkami. Na sam koniec gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Najlepiej takie ciasto przygotować dzień wcześniej, ale po godzinie w lodówce lub zamrażalce jest idealne w smaku. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz przepis to warto zamiast jednej warstwy herbatników dodać warstwę ze słonych krakersów. Potrzebna do tego będzie ich jedna paczka.

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – Czekoladowe

Ciasto czekoladowe to klasyka. Jest to deser lubiany przez większość osób, a jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste.

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Ciasto czekoladowe

Składniki potrzebne do zrobienia tego ciasta:

– 80 g masła,
– 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%),
– 1/2 szklanki (125 ml) mleka,
– 2 jajka,
– 150 g (3/4 szklanki) cukru,
– 150 g (1 szklanka) mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki do przygotowania polewy:

– 100 g czekolady,
– 25 g masła.

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Na samym początku szykowania ciasta czekoladowego należy wyjąć jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie tortownice (w dowolnym kształcie) wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w garnku masła oraz pokruszonej wcześniej czekolady. Potem trzeba podgrzewać mieszankę aż się roztopi na gładką masę czekoladową. Następnie odstawić czekoladę i masło z ognia dodać powoli mleko (jednocześnie mieszając). W misce ubić jajka z cukrem (zajmie to około cztery minuty) na puszystą masę. W kolejnej misce przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać. Do tej samej miseczki dodać ubite wcześniej jajka i wymieszać (lub zmiksować mikserem) w celu powstania jednolitego ciasta. Gdy już mamy gotową masę należy ją przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około czterdzieści pięć minut. Aby mieć pewność, że ciasto jest gotowe należy sprawdzać jego suchość przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli wsadzimy go w ciasto i osadzi się na nim mokry krem to oznacza, że deser nie jest wciąż gotowy. Gdy ciasto jest w piekarniku mamy czas na przygotowanie czekoladowej polewy. Do garnka należy włożyć połamaną czekoladę i pokrojone masło. Wszystko trzeba mieszać na małym ogniu aż się roztopi. Można też do tego użyć mikrofali, ale efekt może nie być aż tak zadowalający. Opcjonalnie ciasto po polaniu polewą czekoladową można obsypać wiórkami kokosa, czy kawałkami migdałów lub innymi dodatkami, które najbardziej lubimy. Teraz już znasz dwa przepisy na szybkie ciasta.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej