Strona główna » Blog » Jak zaparzyć kawę za pomocą dripa?

Jak zaparzyć kawę za pomocą dripa?

przez Aneta Wieczorek

Parzenie kawy z pozoru wydaje się prostą czynnością, jednak dla laika w tej dziedzinie niektóre zagadnienia mogą wydawać się obce. Jednym z takich zagadnień jest drip, czyli przelewowa metoda parzenia kawy. Jest to nieskomplikowany sposób na zaparzenie pysznej i aromatycznej kawy w mieszkaniu, bez posiadania drogiego ekspresu do kawy. Aby zaparzyć kawę przy pomocy tej metody, potrzebne będzie specjalne urządzenie, które samo podgrzewa wodę oraz zalewa nią kawę. Można w tym celu wykorzystać również szklane lub ceramiczne naczynie, które posiada otwór na spodzie. Takie naczynie stawiamy bezpośrednio na filiżance, do której po zaparzenia trafi kawa. Jak prawidłowo zaparzyć kawę w dripie? Odpowiedź na powyższe pytanie znajdziesz w tym artykule.

Czym jest drip?

Pojęcie drip może wydawać się obce każdej osobie, która wcześniej nie miała do czynienia z parzeniem kawy. Drip to nic innego jak urządzenie, które służy do parzenia kawy metodą przelewową. Na rynku można spotkać wiele tego rodzaju urządzeń, jednak zasada działania we wszystkich przypadkach jest bardzo podobna.
Za pomocą dripa może przygotować kawę przelewową. Najczęściej wykonuje się to z użyciem papierowych filtrów. Jest to jedna z najpopularniejszych alternatywnych metod parzenia kawy. Parzenie ziaren kawy przy pomocy dripa wydobywa z nich pełnię smaku oraz aromatu. W przypadku tego urządzenia najlepiej sprawdzają się kawy jednorodne, np. 100% arabica.

Jak przebiega parzenie kawy w dripie?

Parzenie kawy w dripie jest dość łatwe, jednak aby prawidłowo to wykonać należy zaopatrzyć się w kilka artykułów. Niezbędny powinien być młynek żarnowy, bez którego zaparzenie dobrej kawy przy pomocy dripa jest niemożliwe. Za pomocą takiego młynka możemy bez problemu zmielić ziarna kawy w taki sposób, aby miały one odpowiednią grubość.

Drip jest urządzeniem, które umożliwia parzenie kawy w sposób alternatywny. W przypadku takiego urządzenia najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju kawy jednorodne, czyli takie, które pochodzą z jednego regionu oraz z tej samej obróbki. Drip umożliwia wyciągnięcie pełni smaku oraz aromatu z takich kaw. Jeśli chodzi o drip kawa jednorodna jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.

Oprócz młynka do mielenia ziaren, potrzebne będą również filtry w odpowiednim rozmiarze, dzbanek oraz kubek, do którego przelewana będzie kawa.

Aby przygotować dobrą kawę za pomocą dripa należy przede wszystkim zadbać o to, aby ziarna kawy były dość grubo zmielone. Po zmieleniu powinny one przypominać swoją konsystencją piasek. Czas parzenia kawy w dripie powinien zamknąć się w okolicach 3 minut.

Jeśli chodzi o proporcje jakie należy zachować podczas parzenia kawy, wynoszą one 1:15, co oznacza, że na każdy 1g wody potrzebne będzie około 15 mililitrów wody. W ten sposób możemy bez problemu wyliczyć ile kawy powinniśmy zmielić, aby uzyskać odpowiednią ilość napoju.

Przed rozpoczęciem parzenia kawy, obowiązkowo należy wsadzić filtr do dripa i przelać całość gorącą wodą. Jest to doskonały sposób na przepłukanie filtra, dzięki któremu kawa nie będzie miała papierowego posmaku. Dodatkową korzyścią płynącą z takiego rozwiązania jest rozgrzanie urządzenia, co ma korzystny wpływ na proces parzenia kawy.

Po wykonaniu wszystkich wymienionych wyżej czyności, urządzenie należy ustawić na odpowiednim naczyniu, a następnie całość ustawić na wadze. Następnie wsypuje odpowiednią, policzoną wcześniej ilość kawy, uruchamiamy stoper i polewamy kawę wodą. Należy pamiętać o tym, że woda powinna mieć temperaturę wynoszącą ok. 90-95 stopni Celsjusza. Pod żadnym pozorem nie powinien być to wrzątek. Zastosowanie zbyt gorącej wody ma wpływ na smak i aromat kawy.

Na początku należy wlać niewielką ilość wody, tak aby jedynie przykryć zmieloną kawę. Następnie odczekujemy ok. 30 sekund, aż ziarna kawy nasiąkną, co pozwoli na lepsze wydobycie smaku podczas procesu parzenia. Po tym procesie zaczynamy polewać kawę okrężnymi ruchami. Nie należy jednak lać wody po ściankach filtra, ani wlewać całej wody od razu. Aby ułatwić sobie dolewanie wody do dripera warto zainwestować w specjalną konewkę do parzenia kawy metodami alternatywnymi. Dzięki takiemu urządzeniu łatwiej jest kontrolować strumień wody i precyzyjnie polewać kawę.

Efekt parzenia kawy za pomocą dripa

Drip to urządzenie, które pozwala na parzenie kawy metodami alternatywnymi. Jest to dość dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o parzenie kaw jednorodnych. W przypadku dripa lepiej odpuścić sobie wszelkiego rodzaju mieszanki ziaren, ponieważ wyłącznie w przypadku kaw jednorodnych będziemy w stanie uzyskać pełnię smaku i aromatu.
Parzenie kawy w dripie pozwala uzyskać czysty napar kawowy, w którym łatwo będzie w stanie wyczuć profil smakowy konkretnej kawy. Zapach kawy zaparzonej przy użyciu dripa jest bardzo bogaty i pozwala wyczuć wszystkie nuty charakterystyczne dla danej kawy. W zależności od wykorzystanych ziaren mogą to być bardzo różne zapachy, takie jak: owoce tropikalne, orzechy lub czekolada. Jeśli zamierzamy poważniej zainteresować się tematem parzenia kawy, warto zainwestować w takie urządzenie.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Ekspresy za 300 zł
kawa

Kawiarnie

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. OK Dowiedz się więcej