Strona główna » Poradniki » Czym jest kawa Cold Brew?

Czym jest kawa Cold Brew?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarzy

Niezwykle modnym napojem w ostatnich latach jest cold brew coffee. Nie ulega wątpliwości, że kawa parzona na zimno jest gwarancją mocnego orzeźwienia. Można ją zamówić w dobrej kawiarni lub samodzielnie przygotować w domu. W tym artykule wyjaśnimy, jak zrobić cold brew, a także podpowiemy, czym taka kawa się cechuje. Nie jest to wcale nic skomplikowanego, więc nawet mało doświadczone i początkujące osoby powinny sobie z łatwością poradzić.

Jak przygotować Cold Brew?

Można śmiało powiedzieć, że banalną sprawą jest parzenie cold brew. Jednak parzenie należy wziąć w cudzysłów, ponieważ wykorzystywana jest jedynie zimna woda. Chodzi głównie o to, żeby zmieloną kawę namaczać przez kilkanaście godzin. Tylko w ten sposób można ze zmielonej kawy wyciągnąć pełen smak. Daje to naprawdę ciekawe efekty, o których powiemy za chwilę. Jeśli chcesz przygotować prawdziwe cold brew coffee to wybierz ziarna przeznaczone alternatywnym metodom. Świetnie sprawdzą się kawy z Kolumbii, Burundi, Etiopii oraz Kenii. Warto wspomnieć, że kawy z tych regionów cechują się orzeźwiającym, owocowym i lekkim smakiem. Zimny, kawowy napój doskonale orzeźwia. Potrzebne będzie jakieś naczynie, młynek, waga, a także czysta i przefiltrowana woda. Należy pamiętać, że nie istnieje jeden słuszny przepis na cold brew coffee. Nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób sprawdzisz, co Ci najbardziej smakuje. Do naszego przepisu potrzebujesz 80g kawy, zmielonej grubo, a także 1 litr zimnej, przefiltrowanej i czystej wody. Zmieloną kawę możesz wsypać do naczynia i zalać wodą. Wszystko wymieszaj, a następnie zakryj naczynie folią i włóż do lodówki. Po 7 – 8 godzinach macerowania kawy na zimno efekty będą zdecydowanie najlepsze. Niektóre przepisy mówią jednak o 10 godzinach, dlatego trzeba to dopasować do własnych preferencji. Trzeba jednak wspomnieć, że po zbyt długim macerowaniu kawa może być brudna w smaku i ciężka. Po upływie odpowiedniej ilości czasu należy przelać kawę przez filtr. Wybór filtrów do kawy jest bardzo duży, więc każdy bez większego problemu może znaleźć coś dla siebie. Najlepiej kawę zmielić samodzielnie lub wybrać produkt od sprawdzonego i renomowanego producenta, który wiele lat działa na rynku i cieszy się pozytywną opinią. Kawa cold brew smakuje zupełnie inaczej niż zwykła kawa. Jest pozbawiona nie tylko sporej ilości kwaskowatości, ale również goryczy. Nie ma przy tym dużo pracy, a efekty są bardzo ciekawe, dlatego zdecydowanie warto spróbować. Jest to mocny, kofeinowy kop na resztę dnia. Jeśli szukasz czegoś rześkiego i owocowego to możesz wybrać cascarę zamiast kawy. Są to suszone wiśnie kawowca, które mają potężny aromat. Na jeden filtr wody wystarczy tak naprawdę 50g suszu. Postępuj identycznie, jak przy parzeniu kawy na zimno, jednak czas może być tu trochę dłuższy, więc nie bój się trzymać napoju kilkunastu godzin w lodówce. W ten sposób otrzymasz przyjemnie kwaskowaty, pachnący napój, który przypomina nieco kompot. Możesz do tego dodać miód lub plastry cytrusów. Na cold brew robione w domu nada się również dobrej jakości herbata zielona lub ziołowa z dodatkami. Na litr zimnej wody potrzebujesz 20 – 30g herbaty. Warto wiedzieć, że od rodzaju herbaty uzależniony jest czas moczenia się w wodzie. Jeśli parzysz na cold brew czysty susz owocowy lub herbaty ziołowe to czas moczenia może wynosić nawet 24 godziny. Do każdego z tych cudownych napojów możesz spokojnie dodać kilka kostek lodu.

Zobacz także:  Najlepsze kawiarnie i sklepy z kawą w Katowicach

Zalety Cold Brew

Można śmiało powiedzieć, że w upalne dni cold brew sprawdzi się doskonale. Nie wszyscy mają świadomość, że kawa cold brew robi się praktycznie sama i nie wymaga żadnych skomplikowanych umiejętności baristycznych. Taki napój nie ma jednak nic wspólnego z tradycyjną mrożoną kawą. Główna różnica polega na metodzie przygotowania, ponieważ cold brew uzyskuje się w procesie przygotowywania na zimno, a nie klasycznego parzenia. Cold brew coffee pochodzi z Japonii i zostało wynalezione w XVII wieku. W Stanach Zjednoczonych tego typu kawa spopularyzowała się stosunkowo niedawno. Jednak najbardziej opieszale moda na picie tego napoju rozwija się w Europie. Cold brew coffee przygotowuje się znacznie dłużej niż kawa tradycyjnie parzona. Jeśli ją przygotujesz to poczujesz prawdziwą różnicę w porównaniu z klasycznym espresso. Przygotowanie cold brew jest banalnie proste, jednak musisz mieć do tego odpowiedni zapas czasowy. Potrzebujesz do tego wody w temperaturze pokojowej oraz średnio lub grubo zmielonej kawy. Możesz wypróbować różne warianty, ponieważ niektórzy preferują zalewanie kawy zimną wodą i trzymanie jej w lodówce. Jeśli nie masz filtrów do kawy to możesz wykorzystać gazę. Kawę cold brew możesz pić z lodem lub jak tradycyjne espresso. Świetnie komponuje się z mlekiem kokosowym lub migdałowym. Cold brew jest świetną bazą do przygotowania kawowego napoju. Nie da się ukryć, że cold brew coffee ma gładki i charakterystyczny smak. Jeśli wiesz już, jak przygotować cold brew to możesz zacząć działać. Wystarczy kilkanaście godzin i będziesz mógł cieszyć się wyjątkowymi walorami smakowymi tej kawy.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Popularne artykuły

Na stronie mogą znajdować się linki afiliacyjne. Kliknięcie na nie przeniesie Cię na stronę reklamodawcy, gdzie możesz zapoznać się z ich ofertą. Jeśli zdecydujesz się na skorzystanie z tej oferty, mogę otrzymać prowizję od reklamodawcy lub agencji, z którą współpracuję.