Strona główna » Kawa » Co warto wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?

Co warto wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Wybór jest oczywiście ogromny. Obecnie w dużym ułatwieniem stało się korzystanie z ekspresów do kawy. Można szybko i z łatwością zrobić sobie pyszny napój, który pobudza z samego rana. Niektórzy wybierają wyłącznie kawę sypaną, ale nie brakuje też miłośników kawy rozpuszczalnej. W przypadku tej drugiej można mówić o kilku rodzajach, w zależności od sposobu pozyskiwania. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat kawy rozpuszczalnej.

Skąd wzięła się kawa rozpuszczalna i w jaki sposób powstaje?

Kawa rozpuszczalna to świetne rozwiązanie dla osób, które się spieszą. Ma ona postać gotowej mieszanki, koncentratu w formie ciekłej lub suchej. Po raz pierwszy kawa rozpuszczalna pojawiła się pod koniec XVIII wieku w Wielkiej Brytanii. Miało to na celu uzyskanie produktu, który przez długi czas zachowuje trwałość i świeżość. Początkowo kawa rozpuszczalna cieszyła się popularnością wśród żołnierzy podczas II wojny światowej. Minęło kilkadziesiąt lat, aż w końcu udało się opracować technologię liofilizacji. Pozwoliło to na stworzenie kawy w formie proszku lub dużych granulek, które szybko się rozpuszczają po połączeniu z wodą. Można było w ten sposób uzyskać napój o smaku bardzo zbliżonym do zwykłej kawy. Liofilizacja jest procesem polegającym na suszeniu surowca przy wykorzystaniem niskiego ciśnienia i ujemnej temperatury.

Kawa rozpuszczalna może być także suszona, co umożliwia usunięcie wody i stworzenie proszku. Jest także aglomeryzacja, czyli proces polegający na połączeniu sproszkowanych drobinek w celu otrzymania większych granulek. Za kawę rozpuszczalną najwyższej jakości uznaje się produkt liofilizowany. Ma on postać kryształków. Trzeba uważać, bo skład kawy rozpuszczalnej może być różny. Czasem samej kawy jest tam zaledwie kilkadziesiąt procent. Ziarna są prażone, następnie mieli się je i parzy w dużych zbiornikach. Pozwala to na uzyskanie koncentratu, który się filtruje, oczyszcza i suszy przy wykorzystaniu ujemnych temperatur lub gorącego powietrza.


Czy picie kawy rozpuszczalnej jest zdrowe?

Wiele osób zastanawia się, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Kluczową kwestią zawsze będzie to, z czego została ona zrobiona. Jeśli użyje się kiepskiej jakości surowca, doda do koncentratu różne substancje, to niestety na próżno liczyć na jakieś walory prozdrowotne. Trzeba być świadomym konsumentem i wybierać wyłącznie produkty ze sprawdzonego źródła. W przeciwnym razie należy liczyć się z tym, że kupiona kawa rozpuszczalna będzie wręcz szkodliwa. Do produkcji kawy rozpuszczalnej zwykle używa się gorszej jakości ziaren, które mają rozmaite defekty. Dokładne czytanie składu to podstawa. Niestety wiele osób nie przygląda się etykiecie. Warto jednak to zrobić, aby przekonać się, jak wiele niepożądanych dodatków znajduje się w kawach rozpuszczalnych.

Są w nich chemiczne barwniki, zagęszczacze i stabilizatory. Niestety kawa może być nawet zanieczyszczona metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla organizmu. Jeśli ktoś już decyduje się na kawę rozpuszczalną, co najczęściej wynika z wygody, to powinien sięgnąć po produkt dobrej jakości. Zaleca się wybierać kawę rozpuszczalną wyłącznie renomowanych producentów. W składzie powinna być tylko kawa. Istotne jest to, aby producent udzielał gwarancji przebadania produktu pod kątem zawartości chorobotwórczych patogenów. Niestety w kiepskiej jakości ziarnach bardzo często są zarodniki pleśni, rozmaite pasożyty. Łatwo domyślić się, że napój przygotowany z takiego surowca nie ma niczego wspólnego ze zdrowiem. Można wręcz je pogorszyć.

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Co lepsze?

Kawa sypana i rozpuszczalna różnią się przede wszystkim metodami produkcji, formą i sposobem parzenia. Jeśli ktoś chce mieć jak najmniej przetworzony produkt, to powinien postawić na tradycyjną kawę. Rozpuszczalna jest niestety poddawana licznym procesom. Można nawet powiedzieć, że stanowi tylko namiastkę kawy. Powstaje z przygotowanego wcześniej koncentratu. Kolejną kwestią jest to, że w kawie rozpuszczalnej są znikome ilości kofeiny. Jeśli ktoś oczekuje efektu pobudzenia, to będzie zawiedziony. Oczywiście nie brakuje osób, które sięgają po kawę rozpuszczalną właśnie po to, bo lubią jej smak, ale nie chcą dostarczyć organizmowi stymulantów w postaci kofeiny.

Na jej korzyść przemawia wygoda i szybkość przyrządzania. Wystarczy zalać proszek lub granulki gorącą wodą, aby po chwili mieć gotowy napój. Dobrą wiadomością dla wielu osób jest także mnogość smaków do wyboru. Bardzo często kawa rozpuszczalna ma w składzie różne aromaty. Można wobec tego cieszyć się napojem waniliowym, karmelowym, czekoladowy itd. Zdarza się także, że producenci dodają rozmaite minerały. Trzeba jednak liczyć się z tym, że kawa rozpuszczalna ma niskie walory smakowe i zapachowe ze względu na długotrwałe procesy technologiczne. Nie można nawet zweryfikować jakości ziaren ze względu na to, że kawa występuje w formie zmielonej. Ogromnym minusem staje się także zawartość toksycznego akrylamidu, uznawanego za rakotwórczy.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej