Strona główna » Kawa » Jak przygotować flat white?

Jak przygotować flat white?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Jedną z najmodniejszych ostatnio kaw jest flat white. Nie ulega wątpliwości, że jest to wyjątkowa pyszna kawa, którą każdy może przygotować samodzielnie w domu. Warto wyjaśnić, że jest to połączenie podwójnego espresso z lekko spienionym mlekiem. W tym artykule wyjaśnimy, jak przygotować flat white, a także podpowiemy, czym się charakteryzuje.

Czym jest flat white?

Można śmiało powiedzieć, że taka kawa ma pyszny, mleczny smak, a do tego oferuje skuteczną dawkę kofeiny. Podwójne espresso zalewa się gorącym mlekiem, ale delikatnie spienionym. Nazwa koncentruje się na ostatnim elemencie, ponieważ w języku angielskim flat white to „biała płaska”. Można przypuszczać, że nazwa dotyczy poziomu spieniania mleka. Należy podkreślić, że we flat white mleko nie jest tak puszyste, jak w cappucino i w latte. Jest go jednak trochę więcej niż w klasycznej kawie białej. Bezpośrednio po przygotowaniu kawy tworzy lekką strukturę i płaską powierzchnię. Flat white to jedna z najpopularniejszych mlecznych kaw, której podstawą jest podwójne espresso. Dopełniamy je gorącym mlekiem, a standardowa porcja ma pojemność 200 ml. Taką pyszną kawę możesz wypić w kawiarni lub na stacji benzynowej. Flat white jest to kawa, która ma mniej kalorii niż cafe mocha. Zaledwie 30 kcal znajduje się w 100 gramach napoju flat white. To sprawia, że kawa pasuje idealnie do słodkiej przekąski po śniadaniu lub obiedzie. Nie ulega wątpliwości, że flat white jest stosunkowo młodą kawą. Została stworzona w latach 80. i 90. XX wieku na Antypodach. Tam też została szybko spopularyzowana. Legenda głosi, że wymyślił ją pewien barista z Australii, który nie potrafił spienić mleka do kawy dla swojego klienta, ponieważ było zbyt chude. W końcu zrezygnował i zaserwował mu kawę z delikatnie spienionym mlekiem, a do tego przeprosił za „flat white”. Kawa jednak okazała się bardzo pyszna i na stałe weszła do menu w Australii, a niedługo później zawitała również w Europie. Wśród najchętniej wybieranych napojów kawowych można wyróżnić espresso, caffe latte oraz cappuccino. Trzeba dodać, że świat kawy nie lubi próżni, dlatego raz na jakiś czas pojawia się nowość, która do kanonu wchodzi na stałe. Właśnie tak stało się z flat white, która jest dostępna w coraz większej ilości kawiarni. Bez wątpienia świat kawy został zdominowany przez napoje o rodowodzie włoskim. Takie napoje bazują na espresso, do którego dodaje się śmietankę lub spienione mleko, a czasami również inne dodatki.

Pochodzenie flat white

Trudno jednoznacznie wskazać pochodzenie flat white. Większość osób twierdzi, że flat white pochodzi z Australii, ale są też osoby, które mówią, że napój ten został wynaleziony w Nowej Zelandii. To czego możemy być pewni to fakt, że kawa ta była dziełem przypadku. Obecnie w większości dobrych kawiarni można wypić flat white. Niektórym osobom trudności może sprawdzić wskazanie różnicy między kawą flat white a latte lub cappuccino. Wszystkie wymienione kawy powstają na bazie espresso i mleka. Ilość mleka oraz jego konsystencja jest najważniejszą zmienną. Do tego ważna jest również ilość espresso, którą trzeba dawkować naprawdę ostrożnie. Proporcje do flat white są następujące: 120 ml pełnotłustego i delikatnie spienionego mleka oraz 60 ml espresso. W skrócie, do podwójnego espresso dodajemy 120 ml mleka i to wszystko. Kawa flat white składa się z podwójnej porcji espresso, więc nic dziwnego, że jest bardziej intensywna w smaku od caffe latte oraz cappuccino. Mleko trzeba spienić tak, żeby cieniutka warstwa pianki utworzyła się na powierzchni kawy, a cały napój był mleczny i przyjemnie kremowy.


Jak podaje się flat white?

Zazwyczaj w filiżankach o pojemności 150 – 200 ml podaje się flat white. Jak najbardziej wykonalne jest przygotowanie flat white w domowym zaciszu. Nie jest to jednak proste, ponieważ potrzebne jest wyczucie przy spienianiu mleka. Należy pamiętać, że wprawa czyni mistrza, więc nie należy się od razu zrażać nieudanym eksperymentem. Z pewnością uda Ci się przygotować filiżankę pysznej kawy po kilku podejściach. Ziarna do espresso najlepiej zakupić u sprawdzonego i renomowanego producenta, który wiele lat działa na rynku i cieszy się pozytywną opinią. Wtedy możemy mieć pewność, że ziarna są dobrej jakości i mają wyrazisty aromat. Espresso należy zaparzyć do filiżanki podgrzanej wcześniej. Przy użyciu dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego minimalnie spieniamy mleko. Jeśli nie masz takiego sprzętu to możesz wykorzystać spieniacz ręczny. Najważniejsze, żeby temperatura mleka nie przekraczała 60-70 stopni Celsjusza. Później podgrzane mleko wlej do espresso i postaraj się wykonać na powierzchni estetyczny wzór. Pamiętaj, żeby wlać syrop na dno filiżanki bezpośrednio przed przygotowaniem espresso, jeśli przygotowujesz flat white w wariancie smakowym. Tak naprawdę na bazie dowolnej kawy można przygotować flat white. Jednak szerszy wachlarz możliwości dla miłośników latte art gwarantują ziarna arabiki z domieszką robusty. Warto zakupić młynek, żeby móc w domu zmielić ziarna pod espresso. Po dokładnym przeczytaniu tego artykułu powinieneś już wiedzieć, czym cechuje się flat white.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej