Co to jest kawa organiczna

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy, niektórzy sięgają po ten słynny napój wielokrotnie w ciągu doby. Wynika to przede wszystkim z działania pobudzającego. Zdania na temat szkodliwości kawy są bardzo podzielone. Oczywiście jeśli ktoś bazuje na zmielonej i ciemnopalonej kawie z supermarketu, to nie może liczyć na wysokie walory smakowe ani korzyści zdrowotne. Inaczej wygląda to w przypadku kawy organicznej, która zachwyca pod wieloma względami. Jest to najlepsze rozwiązanie dla osób, które wymagają produktów wysokiej jakości, poddawanych licznym kontrolom na każdym etapie produkcji.

Czym jest kawa organiczna? Co ją wyróżnia?

Kawa organiczna była do niedawna czymś niedostępnym w znanych dyskontach spożywczych. Można było ją kupić wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach i to za niemałe pieniądze. Najczęściej konieczne było złożenie zamówienia, aby móc zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować w domowym zaciszu na co dzień. Organiczną kawę oferowały palarnie, nieliczne sklepy internetowe, renomowane kawiarnie. Obecnie coraz częściej można spotkać kawę eko w popularnych supermarketach, ale oczywiście nie wszystkich. Kawa organiczna posiada specjalny certyfikat, który potwierdza jej pochodzenie. Plantatorzy muszą spełniać szereg wymogów, które są narzucane na etapie uprawy i produkcji. Konsument może jednak mieć pewność, że zakupiona przez niego kawa organiczna będzie wolna od chemicznych środków i innych szkodliwych substancji. Nie wolno stosować sztucznych nawozów, środków owadobójczych i grzybobójczych. Plantatorom składa się regularne wizyty kontrolne, aby czuwać nad stosowaniem się do wytycznych. Wszystko jest dokładnie udokumentowane. Jeśli komuś zależy na skosztowaniu prawdziwej kawy, o naturalnym smaku, z bogactwem związków aktywnych, to powinien zdecydować się na produkt certyfikowany.

Zobacz także:  Uprawa kawy w domu

Z jakich krajów pochodzi organiczna kawa i gdzie szukać produktu dobrej jakości?

Największymi producentami kawy organicznej są Brazylia, Kolumbia i Etiopia oraz Meksyk i Gwatemala. Brazylia to światowy lider w eksporcie ziaren kawowca. Najczęściej uprawy dotyczą małych gospodarstw, dba się o prawidłowy rozwój roślin, ręcznie zbiera owoce. Brazylia jako główny producent kawy organicznej ma do zaoferowania wysokiej jakości ziarna, które odznaczają się wysokimi walorami smakowymi i zapachowymi. Za najlepsze uznaje się ziarna pochodzące z upraw znajdujących się w północnej części kraju. Wynika to ze specyficznych warunków, nadmorski klimat bardzo służy kawowcom, co przekłada się na nieprzeciętne walory smakowe. Z kolei we wschodnich regionach uprawia się wiele unikalnych odmian kawy, które nie są jednak powszechnie dostępne. Mogą być zarówno ostre, jak i łagodne, kwaskowate, z nutką cytrusową, aromatem czekolady itd. Jeśli ktoś chce mieć pewność, że została zakupiona certyfikowana kawa organiczna, to najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w nią w sprawdzonej palarni kawy. Można również poszukać sklepu internetowego, który ma do zaoferowania kawę organiczną pochodzącą z ekologicznych gospodarstw. Godne polecenia są kawy organiczne z Peru, Meksyku i Etiopii. Oferowane ziarna są naturalne, nieprzetworzone chemicznie, pełne antyoksydantów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.