Strona główna » Poradniki » Certyfikat RFA – co to jest?

Certyfikat RFA – co to jest?

przez Aneta Wieczorek
0 komentarz

Rainforest Alliance (RFA) to niezależna organizacja z siedzibą w Nowym Jorku. Wyjątkowo aktywnie działa na rzecz ochrony środowiska naturalnego, nie zapominając przy tym o propagowaniu odpowiedzialności biznesowej w stosunku do ludzi, pracujących w krajach Trzeciego Świata.

Rainforest Alliance – pyszna kawa w zdrowym świecie

Organizacja ta przyznaje certyfikaty gospodarstwom i plantacjom, które przykładają wyjątkową uwagę do warunków zatrudniania pracowników. Choć w kulturze europejskiej nie musimy borykać się z takimi problemami – w krajach Trzeciego Świata łamanie praw pracownika jest na porządku dziennym. Na certyfikowanych plantacjach nie są zatrudniane osoby poniżej 15 roku życia, pracownicy mają wygodne miejsca zakwaterowania, swobodny dostęp do bieżącej wody i opiekę medyczną dla siebie i swoich bliskich, nie są dyskryminowani, przy okazji zapewniając bezpieczeństwie i higienę pracy.

Rainforest Alliance dba o ludzi, ale i o środowisko – absolutnie niedozwolona jest jakakolwiek ingerencja w środowisko naturalne i krajobraz, w życie dzikich zwierząt, nie dopuszcza się stosowania środków chemicznych, sztucznych nawozów, ani manipulacji genetycznych. Przestrzeganym ściśle tabu jest karczowanie lasu – plantacje są wkomponowane w naturalną przestrzeń, rosnąc w cieniu swobodnie rosnących drzew.

ekspres do kawy

Fair Trade – sposób na pogodzenie biznesu z etyką.

Sprawiedliwy handel – mówiąc najprościej – ma wyrównywać szanse, wspierać drobnych wytwórców na rynkach krajów Trzeciego Świata, umożliwiając rozkwit globalnej sieci handlowej i powstawanie ekonomii społecznej jutra – stawiającej na pierwszym miejscu godziwe życie człowieka.

Organizacja pożytku publicznego Trans Fair jest oparciem dla drobnych przedsiębiorców z krajów Trzeciego Świata. Oferuje im atrakcyjne warunki handlowe, pozwalając na aktywne uczestnictwo w globalnej machinie gospodarczej. Jest swego rodzaju pomostem, łączącym producentów z kra-jów rozwijających się – szukających swojego miejsca na biznesowej mapie świata, i konsumentów z krajów wysoko rozwiniętych – stanowiących główną nabywczą siłę napędową.

Certyfikat przyznawany jest bardzo restrykcyjnie – wyróżnia wyłącznie te kawy, które zostały zakupione od małych producentów z lokalnych plantacji z naciskiem na sprawiedliwą, niezaniżoną cenę, która pozwala wytwórcy utrzymywać swoją rodzinę, pracując w godziwych warunkach bytowych. Przy okazji, tak uprawiana kawa oznacza jej wyjątkowy smak – nie ma tu mowy o taśmie produkcyjnej i chodzeniu na skróty – każde ziarenko, dojrzewające spokojnie w naturalnych warunkach, jest dopieszczone i pieczołowicie doglądane przez starającego się o zbyt plantatora.

Certyfikat BIO

Jedyne oficjalne unijne logo produktów ekologicznych.

Oznacza ono, że zarówno rolnicy, pośrednicy i palarnia kawy, spełniają surowe, obowiązujące w całej UE, wymagania dotyczące produkcji ekologicznej żywności. Na wszystkich etapach produkcji nie były używane środki ochrony roślin, sztuczne nawozy, ani żadne inne chemikalia. Symbol BIO gwarantuje konsumentom w pełni naturalne, czyste ekologicznie produkty. Symbol ten gwarantuje, że wszyscy uczestnicy obrotu kawą spełniają surowe normy i są pod stałą kontrolą autoryzowanych jednostek certyfikujących.

Zobacz też inne artykuły

Zostaw komentarz

cold brew
CoffeeStory logo
espresso

Kawa

Popularne artykuły

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Akceptuj Dowiedz się więcej