Produkty

Produkty

Kawa Organiczna

Certyfikowane plantacje muszą być przed wszystkim wolne od wszelkiej chemicznej czy genetycznej ingerencji. Niedopuszczalne jest stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów i hormonów przyspieszających wzrost. Kawowce powinny rosnąć w swym naturalnym środowisku, czyli w cieniu. Glebę wolno zasilać jedynie naturalnym kompostem i ekologicznym nawozem. Ziarna są zatem najwyższej jakości.

Gwatemala SHB, Organic Coffee, 100 % Arabica

Gwatemalska arabica SHB jest uprawiana na zboczach wulkanicznych wzniesień, na wysokości od 900 do 1900 m n.p.m., zbierana ręcznie i sortowana metodą na mokro. Gwatemala to niewielki kraj w Ameryce Środkowej, wciśnięty między dwa potężne oceany: Atlantycki i Spokojny. Pierwsze sadzonki kawy pojawiły się tam prawie 200 lat temu. Dziś, kawa rosnąca na bardzo żyznej, wulkanicznej glebie i uprawiana w idealnym dla niej klimacie, to jeden z gwatemalskich skarbów narodowych. Wysokogórskie położenie plantacji przyczynia się do tego, że ziarna tej kawy muszą dłużej czekać na to, kiedy zostaną zerwane. Efekt końcowy wart jest jednak tego oczekiwania…

Dowiedz się więcej

GWATEMALA

Kolumbia, Organic Coffee, 100% Arabica

Kawa kolumbijska należy do czołówki sprzedawanych kaw na świecie a Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy 17 – 23 stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów, wysokie na 1200 – 1800 m n.p.m. i idealne wręcz gleby z domieszką pyłów wulkanicznych – warunki idealne. Idealna jest też kawa uprawiana w tych rejonach.

Dowiedz się więcej

KOLUMBIA

Nikaragua, Organic Coffee, 100% Arabica

Nikaragua to niewielki kraj w Ameryce Środkowej. Morze Karaibskie, Ocean Spokojny, lasy deszczowe i wysokie góry – a wszystko skąpane w gorącym, wilgotnym powietrzu, typowym dla klimatu równikowego.
Prezentowany gatunek kawy ziarnistej uprawiany jest w rejonie Jinotega. Miejsce to nie jest przypadkowe, ponieważ właśnie tam znajdują się wymarzone warunki dla upraw krzewów kawowych. Większość tych terenów należy do Indian z plemienia Chorotega.

Dowiedz się więcej

NIKARAGUA

Peru MCM SHB, Organic Coffee, 100% Arabica

Peru SHB to kawa w bez domieszek chemicznych środków ochrony roślin. Fakt, iż ziarna dojrzewają w miejscu 100-procentowo ekologicznym ma wpływ na efekt końcowy. Otrzymywane w ten sposób ziarna kawy gwarantują wyjątkowe doznania – zarówno smakowe, jak i zapachowe. Łagodny, przyjemny aromat i delikatny, zrównoważony smak to znak charakterystyczny peruwiańskiej kawy.

Skrót SHB oznacza, że plantacje krzewów kawowca znajdują się na wysokości co najmniej półtora kilometra nad poziomem morza. Na tej wysokości powietrze staje się krystalicznie czyste. Co więcej, rośliny nie są tam narażane na ataki szkodników oraz różnego rodzaju chorób. W związku z tym, krzewy nie wymagają zabiegów opryskiwania pestycydami. Same krzewy, które rosną na ocienionych zboczach Andów, nie wymagają także wspomagania nawozów sztucznych. Jednym słowem – uprawiane są w sposób całkowicie ekologiczny.

Dowiedz się więcej

PERU