Blog Coffee Story

Bulletproof Coffee, czyli kawa kuloodporna!

Przepis na kawę kuloodporną został wymyślony przez Davida Aspreya, który podczas podróży do Tybetu degustował herbatę z masłem jaka. Kiedy wrócił do USA, zaczął szukać tego smaku i eksperymentował z różnymi rodzajami masła. Zamienił herbatę na kawę, dodał tłuszczu z mleka krowiego i tak powstała receptura. W 2009 roku zamieścił ją na swoim blogu nazywając Bulletproof Coffee i… odniósł sukces.

Dziś ta kawa ma zwolenników na całym świecie, w Polsce również zaczyna być popularna 🙂

Po kawę z masłem chętnie sięgają również sportowcy – pijąc ją jako posiłek przed treningiem. Ma też licznych fanów wśród przedsiębiorców z Doliny Krzemowej.

Dlaczego w ogóle pić kawę kuloodporną?

Ten napój poprawia funkcjonowanie organizmu a przy tym korzystnie wpływa na odchudzanie, ponieważ pomaga wprowadzić organizm w stan ketozy, podczas której tkanka tłuszczowa jest spalana najefektywniej. Dlaczego tak się dzieje?

Jak wiadomo, za otyłość i nadwagę w największej mierze odpowiada nadmiar węglowodanów. Spożywanie tłuszczu ma, wbrew pozorom, dużo mniejszy wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej. Wg najnowszych badań, jedną z najbardziej skutecznych diet jest taka, która ogranicza właśnie węglowodany, a jednocześnie zachowuje ten sam poziom spożycia tłuszczu i białka. Kawa kuloodporna spełnia te oczekiwania. Dostarcza energii, pochodzącej z tłuszczu,  a także z kofeiny w niej zawartej. Ponadto, spożycie tłuszczu z samego rana zmniejsza łaknienie w ciągu dnia, co przekłada się na mniejszą chęć podjadania.

Jak przygotować kuloodporną kawę?

Do przygotowania tego napoju potrzebna jest mocna czarna kawa. Ilość masła uzależniona jest od indywidualnych preferencji, zaleca się od 2 do 6 łyżeczek. Najlepsze jest masło klarowane, niesolone. Dobrym rozwiązaniem jest również użycie oleju kokosowego. Jest to jeden z najzdrowszych tłuszczy, który zaliczany jest to tzw. „superfood” – naturalnego, bardzo zdrowego jedzenia. Do naszej kawy potrzebne będą 1-2 łyżeczki. I to wszystko! Całość należy zmiksować na gładką konsystencję i gotowe.

Przepis:

  • 2 filiżanki parzonej gorącej kawy
  • 2-6 łyżeczki masła klarowanego, niesolonego
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego

opcjonalnie mleko kokosowe do smaku, szczypta cynamonu, kardamonu

Wszystkie składniki zmiksować – wytworzy się lekka pianka.

Kawa z domieszką masła lub innego tłuszczu jest popularnym napojem stosowanym od wieków w Himalajach, Etiopii, Nepalu, Wietnamie czy Singapurze. W Etiopii, oprócz masła, często dodaje się również miód i sól.