Blog Coffee Story

Arabika – królowa kaw

Na ostateczną jakość kawy zielonej wpływa kilka czynników: warunki klimatyczne, wysokość i metoda uprawy, jakość gleby i oczywiście jakość pracy samego plantatora, zarówno w zakresie kultury prowadzenia plantacji, jak i podczas zbiorów i obróbki.

Znawcy kawy doskonale zdają sobie sprawę, że umiejętne przygotowanie tego napoju pozwoli na uchwycenie swoistych nut smakowych i uwolnienie niezwykłego aromatu kawy, jednak kluczowe w tym procesie jest pochodzenie i wysoka jakość ziaren. My zdecydowanie wybieramy Arabikę, która trafia do nas z najdalszych zakątków świata.

Arabika uchodzi powszechnie za łagodniejszą w smaku niż robusta, gdyż zawiera mniej kofeiny oraz mniej kwasu chlorogenowego. Jej ziarna są płaskie, wręcz lekko wklęsłe po swej wewnętrznej stronie.

Dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym Arabika uznawana jest za najlepszą odmianę kawy na świecie. A te niezwykłe właściwości ziaren wynikają ze specyfiki uprawy. Krzewy Arabiki rosną na wyżynach (tereny na wysokości 1500-2000 m n.p.m.) Ameryki Środkowej, Afryki Równikowej, Brazylii, Kolumbii czy Jawy. Krzewy tej odmiany są bardzo wymagające i do optymalnego wzrostu potrzebują temperatury około 20°C, czystej gleby, regularnych opadów i umiarkowanego nasłonecznienia. Mają stosunkowo długi okres wegetacji i są podatne na choroby i szkodniki. Arabika wymaga większej troski, jednak plon otrzymany z takich wysokogórskich plantacji całkowicie rekompensuje trud włożony w jej uprawę.

Arabiki z upraw nizinnych szybciej rosną i dojrzewają, stąd ich smak jest zazwyczaj mniej intensywny, a aromat słaby co uwydatnia komponenty kwaśne i gorzkie. Za to arabiki z upraw wyżynnych zdecydowanie górują smakowo: kwasowość i goryczka są wyważone dzięki bogactwu innych komponentów, powstałych i zharmonizowanych w wyniku powolnego dojrzewania owoców.

Wniosek jest taki, że zawsze należy wybierać kawy wyżynne.